Paraglajderom u visine

Paraglajding (jedrenje padobranom) vid je aktivnog odmora koji na području regije Zapadna Srbija doživljava ekspanziju poslednjih godina. U tome se ističe Zlatibor, gde su vrlo pogodni tereni i vazdušne struje za ovaj ekstremni sport. Vrhovi Čigota i Tornik omiljena su letilišta paraglajderista. Ovdašnja paraglajding akademija “AVIS“ neguje ovaj sport održavanjem kurseva letenja i organizovanjem otvorenih paraglajding takmičenja.

Foto: TOZS

Paraglajding uzletište na Ovčaru jedno je od najboljih na Balkanskom poluostrvu, pruža odlične uslove za ljubitelje ovog ekstremnog sporta. Na vrhu Ovčara su tri poletišta za paraglajdere: dva sa istočne, treće na zapadnoj strani. U toku je postupak pribavljanja dozvola i saglasnosti za potpuno uređenje i opremanje ovih lokacija.

Selo grnčara Zlakusa kod Užica od 2009. ima paraglajding klub “Zlakuški soko“, prvi registrovani sportski klub u ovom selu. Organizovao je uređenje dva poletišta za paraglajdere: na vrhu Gradina i lokaciji Jocovo brdo. Članovi kluba i njihovi prijatelji organizuju i revijalna spuštanja paraglajderima za vreme sabora “Zlakusa u pesmi i igri“ i “Jesen u Zlakusi“.

U Novoj Varoši poletanje je na obližnjem brdu zvanom Tikva, a sletanje na gradskom stadionu Branoševac. Na teritoriji opštine Prijepolje za paraglajding postoje jedno registrovano i dva trening poletišta.

PressLider / TOZS

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.