PAROBRODSKI RAZGOVORI O ARITMIJI URBANOG PEVANJA

Parobrodski razgovori o Aritmiji ÚRbanog pevanja

Izložbom i promocijom izdanja posvećenih dobitniku Disove nagrade za 2022. godinu Draganu Boškoviću Gradska biblioteka Čačak je otpočela saradnju sa UK „Parobrodˮ iz Beograda. „Parobrodski razgovori o Aritmiji ÚRbanog pevanjaˮ bio je naziv programa koji je održan u ovoj ustanovi kulture u četvrtak, 29. septembra. On se sastojao iz dva segmenta: prvi je bio posvećen otvaranju postavke „Aritmija ÚRbanog pevanjaˮ, a drugi je obuhvatio promociju zbirke izabranih pesama „Najnoviji zavetˮ Dragana Boškovića koja je izašla tokom ovogodišnjeg Disovog proleća. O manifestaciji i novom konceptu izložbe govorili su autori, bibliotekari Marija Radulović i Tanja Vuković. Laureat 59. Proleća i urednik izdanja Bogdan Trifunović osvrnuli su se na sadržinu pesničke knjige. Veći deo večeri bio je posvećen Boškovićevom kazivanju odabranih stihova iz pomenute zbirke, a Marina Grujić iz „Parobrodaˮ je bila moderator programa.

Više o dizajnerskom rešenju izložbe koju potpisuje Milenko Savović, demistifikaciji njenog naslova i o značaju Disovog proleća, koje već gotovo sedam decenija okuplja najznačajnija imena srpske poezije, publici je predočila Marija Radulović. Ona je naglasila da je ova manifestacija važna tačka uporišta i za nove pesničke glasove i da predstavlja simbiozu proverenog kvaliteta, u kojoj se prožimaju tradicionalne vrednosti i inovativni diskurs. Disovo proleće je spoj osvedočenih pesnika i novih imena u svetu književnosti. Da je promenjen koncept i da su u izložbu utkani multimedijalni elementi potvrđeno je snimkom Boškovićevog poetskog benda koji je izazvao pozitivne reakcije kod publike. Koautor izložbe i kataloga Tanja Vuković se dotakla sadržine samih plakata, ključnih tema i motiva poetike ovogodišnjeg dobitnika Disove nagrade, ali i zanimljivosti koje su se odnosile na nastajanje postavke. Zbog čega je, između ostalog, Dragan Bošković dobio ovo značajno priznanje pojašnjeno je njegovim kazivanjem autopoetičke pesme „Kada bih bio pesnikˮ.
Odličan nastavak programa, nakon izgovorenih stihova, bila je priča o publikaciji koja je objavljena kao 47. u ediciji „Knjiga gostaˮ. O promeni formata, grafičkog rešenja, ali i o vrednosti knjižnog bloka „Najnovijeg zavetaˮ govorio je urednik Bogdan Trifunović. On je istakao da mu je posebno drago što je laureat, koji je i načinio izbor pesama za ovu zbirku, bio zadovoljan dizajnerskim rešenjem i što su pesme koje obiluju dugim stihovima zapravo i u grafičkom smislu dobile svoje, pravo mesto.
Dragan Bošković je ukazao na značaj Disove nagrade i sa publikom podelio šta mu se nakon dodele događa na stvaralačkom putu. Na pitanje moderatora programa da li mu je teško da govori o sopstvenoj poetici s obzirom na to da je univerzitetski profesor i da se bavi analizom dela drugih autora, Bošković je kazao da mu je mnogo lakše da tumači tuđu poeziju, a da je najbolje da sopstvenu čita što je i učinio. Publika je s pažnjom slušala ključne pesme za razumevanje njegove poetike čime je program i završen.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *