Paušalni porezi za neregistrovane izdavaoce smeštaja

Zlatibor – U planu rada turističke inspekcije za 2018. godinu prvi zadatak je suzbijanje sive ekonomije.

Zlatibor, foto: S. Jovičić

Mada se ne zna tačan broj neregistrovanih subjekata u turizmu Srbije, takvih ima i ovde na Zlatiboru, u Beogradu, na Kopaoniku, Vrnjačkoj Banji, ostalim banjama… Svi ti izdavaoci bi, naravno, da rade legalno, ali s obzirom na to da su teški uslovi, država pokušava da nađe rešenja za ovaj problem.

Ovo je govoreći na prvoj turističkoj konferenciji zapadne Srbije, otvorenoj juče u hotelu „Mona” na Zlatiboru, istakla pomoćnica ministra trgovine i turizma Vera Božić Trefalt, koja predvodi Sektor turističke inspekcije u ministarstvu. Glavna tema dvodnevne konferencije je neregistrovani promet u turizmu i naplata boravišne takse, a brojni učesnici, turistički radnici ne samo iz zapadne Srbije, izlažu i o drugim aktuelnostima u ovoj delatnosti.

– Jedna od mera države za rešavanje problema neregistrovanog poslovanja u turizmu jeste uvođenje paušalnog poreza za fizička lica koja imaju u vlasništvu, na primer, do 30 ležajeva. To bi bilo dobro rešenje, a radi se na tome. Korisno bi, takođe, bilo da se uvede i takozvani registar e-turista’. To je elektronska prijava i odjava turiste, koja sad ne postoji. Ako bismo je imali, inspekcija bi imala bolji uvid u dolazak i smeštaj gostiju – napomenula je Vera Božić Trefalt i dodala da je jedan od ozbiljnih problema inspekcijski nadzor u turizmu. Od 2015. godine ta nadležnost kada su u pitanju apartmani, hosteli, ugostiteljski objekti u zgradama data je jedinicama lokalne samouprave.

– Problem je što na celoj teritoriji Srbije imamo samo 22 inspektora koji su imenovani kao turistički inspektori. Samo 13 jedinica lokalne samouprave je odredilo turističke inspektore. Kad se odredi njihov veći broj na nivou lokalnih samouprava biće lakše tragati na terenu ko su neregistrovani. Sada kad inspektor dođe do nekog apartmana, koji je privatni posed, otvore mu se vrata i on pita ima li tamo neko. Ne, ovo su moji prijatelji, obično glasi odgovor vlasnika. Ako inspektor posumnja, recimo po više vozila različitih registracija pred apartmanom, što možda navodi da su to ipak gosti, obratiće se nadležnom sudiji, koji treba da izda naredbu za pregled u roku od 48 sati. U praksi toga ima, ali se retko sprovodi, komplikovana je procedura. Tako da svemu tome treba ozbiljno pristupiti – izjavila je Vera Božić Trefalt.

U svojstvu organizatora ove konferencije, direktor TO regije zapadna Srbija Miroslav Rađen govorio je o njenim ciljevima, pominjući i nameru da se sa ovog skupa, iz jedne od najuspešnijih turističkih regija, upute konkretne inicijative za unapređenje turizma, a naročito o uvođenju paušalnog oporezivanja fizičkog lica. Među temama konferencije su i društvene mreže u promociji turističke delatnosti, šta strani turisti žele, razvoj avanturističkog turizma u Srbiji…

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.