PČELICA KNJIGOM OBELEŽILA 100 GODINA OD RODJENA DUŠANA RADOVIĆA

PČELICA ILUSTROVANIM IZANJEM „PRIČE O JEDNOJ NEPOSLUŠNOJ NOZI”
OBELEŽAVA 100 GODINA OD ROĐENJA DUŠANA RADOVIĆA

Pčelica izdavaštvo je, povodom stogodišnjice od rođenja Dušana Radovića, objavila jedno sasvim posebno izdanje Radovićeve „Priče o jednoj neposlušnoj nozi” u formi ilustrovane tvrdokoričene knjige velikog formata. Pčelica je ovim putem želela da oda počast velikom Dušku Radoviću i skrene pažnju svojim malim čitaocima na značaj njegovog proznog stvaralaštva.
U ovoj naizgled sasvim običnoj priči o obućaru Klinu, koji se čitave te neobično hladne zime nijednom nije okliznuo, Duško Radović nam na majstorski način predstavlja malograđanski duh malog mesta simboličnog naziva ‒ Padajevac. Da bi zadovoljio svoje sugrađane, kojima je već postalo sumnjivo kako to da se jedini Klin nijednom te zime nije okliznuo na snegu, on rešava da namerno padne naočigled svih. Ali stvari se nisu odvijale tako jednostavno i Klin kreće u višesatnu avanturu klizanja na jednoj nozi. Jedan takoreći nezanimljiv događaj privukao je pažnju čitavog grada, gradskih vlasti, medija, utrkivali su se da ga slikaju „za naše novine i za sve novine na svetu”.
Šaljivom tonu nenadmašnog majstora reči Radovića, ilustrator Tihomir Čelanović pokušao je da parira isto takvim ilustracijama, koje su ne samo vizuelno predstavljanje najupečatljivijih scena iz priče, već i njihova dopuna i stapanje u jedinstvenu narativno-ilustrativnu celinu.
Pčeličino ilustrovano izdanje „Priče o jednoj neposlušnoj nozi” biće predstavljeno na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a pored ove knjige čitaoci će na štandu Pčelice moći da pronađu i izbor iz poezije Dušana Radovića ‒„Gle, gle, sve sama čuda”, zbirku njegovih najlepših pesama za decu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *