Pelcer turizma uzimaju sa Zlatibora

Nova Varoš – Podsećanjem na stare zanate i čobanske veštine, i nizom letnjih zanimacija među borovima i na livadama, u Borjima, na ograncima Murtenice u novovaroškoj opštini, meštani pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na skrajnutu i zaboravljenu planinu Starog Vlaha.

I dok se neki spore oko toga da li se ovde, uz put Vodice – Ljubiš, na zapustelim senokosima i letnjim boravištima stočara Draglice, spajaju Murtenica i Zlatibor, ili se ova lepota zove Gornji Zlatibor, oni preduzimljivi i, svakako najbrojniji, sve čine da se pelcer turizma sa Zlatibora i njegovih sela proširi na Murtenicu.

17 Nova-Varos,-Murtenica,-Zovu_620x0

– Borja imaju sve uslove da ožive i budu nova turistička oaza: skrivene kutke prirode, širok drum, pre tri godine dovedenu struju, vodu na izvorima i iz bušotina. Stanovnici murteničkih sela raduju se što se zaboravljena planina, pa i opština Nova Varoš, konačno naslanjaju na umeće i iskustvo Čajetinaca i na veze s turističkom privredom Zlatibora – kaže Nedeljko Grujičić, koji zdušno pomaže da zaživi manifestacija „Livadafest“.

Na imanju đeda Zdravka Savkovića iz Draglice, već petu godinu Užičanka Milanka Popović sa suprugom Brankom, delom rodbine i zemljaka, kao i uz pomoć grupe entuzijasta, organizuje „Livadafest“. Uz geslo „Dišimo punim plućima“ i ukazivanje na čari prirode, posetioci se u kući Popovića i na jezercetu na izvoru Rzava (onog što pripada drinskom slivu) podsećaju na stara zanimanja gorštaka i čuvaju uspomene na pretke i starinske instrumente i pesmu.

Konjanik Đorđe Grujičić

Uz oronule kolibe čobana, čija su brvna ručno tesana sekirom, niču vikendice od borovine, ali i zidana zdanja. Umesto kozbaša, čuju se građevinske mašine. A sve više novih temelja, kao i table o prodaji placeva, svedoči o prodaji imanja novim vlasnicima.

17 Nova-Varos,-Murtenica-Sigur

Dečaci iz Dobroselice okušali snagu

Ovde je, uz krak puta što vodi za Čigotu, opština Nova Varoš izdala dozvolu za gradnju 7.000 kvadratnih metara hotela i bungalova. Ivan Mladenović, zamenik predsednika opštine, kaže da je naš čovek iz Australije kupio dva hektara zemljišta i da će novac da investira u objekte za one koji beže od huka i vreline Zlatibora, tražeći mir i tišinu među visovima i borovima, na livadama u nedrima planine.

17 Nova-Varos,-Murtenica-Okusa

Stojan Nedić, pobednik u tesanju brvna

U najavi je i izgranja drugih objekata, kao i nastavak asfaltiranja puta Borova Glava – Brijač. Oko kilometar i po puta nedostaje da se Borja spoje sa starim putem preko Murtenice, trasom nekadašnjeg Javorskog puta, što bi bila atraktivna staza za bicikliste.

17 Nova-Varos,-Murtenica-Stoja

MILICA MIS LIVADE

ZA najbolje kosače na „Livadafestu“ proglašeni su Predrag Drndarević i Milanko Šuljagić, a priznanje nije zaobišlo ni 89-godišnjeg učesnika Darka Zečevića. U atraktivnoj disciplini prelaz brvnom preko jezerceta nagrade su pripale Luki Grujičić i Biljani Gojgić, a u nadvlačenju na brvnu Goranu Periću. U tesanju brvna sekirom pobedio je Stojan Nedić, a u nadvlačenju konopca dečaci Dobroselice. Za mis livade izabrana je Milica Gondžulić.

Izvor: D. Gagričić, Novosti

Foto: Novosti

Jedna misao o “Pelcer turizma uzimaju sa Zlatibora

  • 29. juna 2017. at 15:32
    Permalink

    Ова лепота је јужни Златибор тј ГОРЊИ ЗЛАТИБОР, а сама Муртеница је масив планине Златибор, као што су и Торник, Чигота, Виогор, Градина, итд. села око Муртенице су Љубиш, Драглица, Бела Река, Негбина и Јасеново. Некада је цео Златибор припадао и управно Општини Чајетина, па и ова села која се данас налазе у Општини Нова Варош, којој никада и нипочему нису припадала, наиме 1958. године тадашње власти управно цепају планину Златибор ( тадашњу Општину Чајетина)
    Серверни део Златибора тј Доњи Златибор (села Кремна и Могру Гору издравају из Општине Чајетина и припају их ужичкој општини, исто се дешава и са овим селима на Горњем Златибору, њих припајају Новој Вароши (само Љубиш од златибоских села испод Муртенице остаје у саставу чајетинске општине) . Од краја 70-их година прошлог века Нова Варош води пропагадну да је Муртеница засебна планина. што је апсолутно нетачно, али је данас неки сматрају под засебном планином.

    Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.