PETI SALON VINA u hotelu Mona na Zlatiboru

Hotel Zlatibor MONA u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, a uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u okviru projekta „Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja” finansiran od strane Evrospke Unije, organizuje Salon vina koji će se održati 4. avgusta u prostorijama hotela na Zlatiboru.


U okviru petog salona, svoju ponudu će prezentovati domaći i regionalni proizvođači vina, lokalni proizvođači rakija, ali i mali tradicionalni proizvođači hrane iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takođe, biće održana predavanja i edukativne radionice na kojima će učesnici imati priliku da degustiraju predivna jela koja kuvari hotela Mona pripremaju upravo od namirnica tih malih prizvodjača ukomponovanih sa vinima i rakijama. Radionice će voditi kolege iz Udruženja somelijera Zlatiborskog okruga, zatim Udruženja somelijera Srbije i osnivači bloga Rakija uglavnom.

Cilj salona je da približi domaće proizvođače vina i rakije i male proizvođace tradicionalnih proizvoda ugostiteljima Zlatibora i regiona, ali i gostima koji će moći da degustiraju proizvode na licu mesta.

U okviru salona, biće otvorene izložbe u saradnji sa bibliotekom Ljubiša R. Đenić iz Čajetine i Međunarodnom kolonijom umetničke keramike iz Zlakuse.

Nekoliko godina u nazad, Hotel Zlatibor MONA je prepoznala značaj ukljušivanja lokalnih dobavljača u ponudu hotela kao bitan element lokalnog održivog razvoja, ali i jedinstvene ponude. Sam koncept, u svetu poznat kao Slow Food koncept (negovanje proizvodnje tradicionalnih namirnica i jela, upakovano na moderan način) jeste pravac u kojem Hotel Mona želi da se gastronomska ponuda hotela i ponuda Zlatibora razvija. Prvi projekat sa ovakvim konceptom je Planinski doručak realizovan od strane Regionalne razvojne agencije Zlatibor i finansiran od strane USAID-a.

U predstojećem periodu, plan je osnivanja tzv. Zlatiborske Convive (lokalanog udruženja za razvoj i negovanje proizvodnje tradicionalnih namirnica i jela) koja treba dodatno da afirmiše ovaj značajan koncept i time pomogne loklanim proizvođačima u plasmanu svojih proizvoda kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *