Plakati sa porukom „Hvala dedi na pobedi”

Bajina Bašta – U Turističkom informativnom centru u Bajinoj Bašti nedavno su objavili plakate sa imenima više od 270 nosilaca Albanske spomenice sa područja ove opštine. U znak sećanja na istaknute ratnike Velikog rata, da se ne zaborave njihova imena i zasluge za otadžbinu.

Razglednica Bajine Bašte s početka 20. veka (Fotodokumentacija TO Tara Drina)

– Na tim plakatima, uz poruku „Hvala dedi na pobedi”, upisano je preko 270 imena, ali je sigurno da je znatno veći ovaj broj nosilaca Albanske spomenice iz našeg kraja. Nadamo se da će objavljivanje imena na ovaj način biti podstrek za istoričare i istraživače zavičajne istorije da na jednom mestu objedine i objave podatke o našim velikanima Velikog rata. I to ne samo o nosiocima spomenice, nego i o borcima i civilnim žrtvama tog sukoba, kako bismo se uvek sećali njihovog doprinosa ratnoj pobedi, ne samo početkom novembra tokom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu – izjavio je Siniša Spasojević iz bajinobaštanske Turističke organizacije „Tara–Drina”.

Na ovaj poduhvat podstaknuo ih je predlog Miće Mandića koji im je dostavio podatke o tim ratnicima: „Početni spisak smo od toga napravili. Reč je o imenima evidentiranim na sastanku Udruženja nosilaca Albanske spomenice 10. juna 1968. koje je popisao poznati istoričar ovog kraja Stevan Ignjić, uz spisak koji je sastavio Bogdan Baštovanović. Dopunili smo ih imenima iz Ignjićeve knjige ‘’Spomenica izginulim borcima i žrtvama ratova sreza Račanskog’’ i podacima istraživača zavičajne istorije Mitra Josipovića i Obrada Dodića”, dodaje Spasojević.

Turistički informativni centar u Bajinoj Bašti prigodno je i ovog 11. novembra obeležio Dan primirja u Velikom ratu, kao što to čini godinama. U toj sedmici Bajinobaštanima je podeljen veći broj značaka ‘„Natalijina ramonda”, kao i mnoštvo knjiga i diskova sa temom iz srpske istorije, poklon Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Objavila Politika, autor Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.