Pobednica Zlatarske sirijade otkriva tajne pravljenja ČUVENOG SIRA

Ono što je Dragačevo za trubu, to je Zlatar za sir, kažu u Novoj Varoši, gde je održana tradicionalna Sirijada.

Vidosava Mačić nagrađena za najbolji zlatarski sir, Foto: Ž. Dulanović / RAS Srbija

Zbog svog specifičnog ukusa koji duguje netaknutoj prirodi i planinskim travama, zlatarski sir je rado viđen na trpezama gurmana. Sprema se od kravljeg mleka po recepturi koja se prenosi vekovima, a kupaca ima iz cele Srbije, ali i sa svih kontinenata, piše Blic.

– Zlatarski sir je veliki gospodin. Traži pažnju i hoće da sve bude čisto, od samog mleka, preko sudova i prostorija u kojima se pravi i čuva, pa do planinke. Ukoliko nije tako, gubi na kvalitetu i brzo se kvari – kaže Vidosava Mačić (46), prvonagrađena planinka na ovogodišnjoj Zlatarskoj sirijadi.

Na imanju u prigradskom naselju Petlovac Vidosava i njen suprug Jordan gaje dve krave jer za više nemaju uslova.

Prvu kravu je, kaže, kupila pre petnaestak godina iz nužde, kada je ostala bez posla u propaloj fabrici nameštaja. Kada je posao krenuo, kupili su još nekoliko grla, sagradili novu staju i savremeni mlekar.

– Sir dosta prodajem u Beogradu, a cena mu je 400 dinara za kilogram. Spremam ga onako kako sam još kao devojčica naučila od bake po majci Stane Đenadić i tetke Mileve, kod kojih sam u Akmačićima provela detinjstvo – kaže Vidosava.

Za takmičarsku smotru proizvođača punomasnog zlatarskog sira i ove godine vladalo je veliko interesovanje. Na takmičenju kod škole u Božetićima, prestonici sira, nadmetalo se 26 planinki, a žiri nije imao lak posao jer su svi izloženi uzorci bili za medalju.

Odlučivale su nijanse, pa je drugo mesto pripalo domaćinstvu Draga Bojovića iz Miševića, a treće Novaku Stamatoviću iz Božetića.

– Zlatarski sir je jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri koji se pretežno proizvodi od kravljeg mleka i ima zaštićeno geografsko poreklo. Zlatarski sir je priča za sebe, a u njegovim tankim belim kriškama, po kojima je specifičan, sadržane su sve lepote ovoga kraja – kaže predsednica žirija Marija Nešovanović, tehnolog iz Čačka.

Najbolje pite

Bez kvalitetnog sira nema ni ukusne heljdopite, koja je jedan od aduta iz gastroponude zlatarskog kraja. Na Zlatarskoj sirijadi birana je i najbolja pita od heljdinog brašna, a prvi put i najbolja pita savijača. Najbolju heljdopitu spremila je Milanka Đenadić iz Akmačića, a savijaču od sira Marijana Botić iz Nove Varoši.

Blic / Ž. Dulanović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *