Počela „Nušićijada“ u znaku poluvekovnog jubileja

Ivanjica – Svečanom akademijom povodom pola veka od začetka „Nušićijade“ i premijerom dokumentarnog filma o njoj, počeo je juče ovaj praznik humora, kulture i zabave u Ivanjici, koji traje četiri dana.

Milan Milosavljević kao Branislav Nušić na prošlogodišnjoj Nušićijadi (Foto sa sajta Nušićijade)

Ponovo su u varoši na Moravici spremili mnoštvo programa, koncerata, varošarija, kafanskih dešavanja… I sada posetioce s raznih strana, koji u velikom broju uvek pohode ovaj festival, odavde nušićevski pozivaju „Viđeni ste za Ivanjicu“.

Mada se tradicija, gospodstvo i mera vraćaju u svakodnevicu Ivanjice tokom „Nušićijade“, slogan ovogodišnjeg festivala „Opšti džumbus“ nagoveštava dinamičniji provod u modernom duhu. Tako su i programi osmišljeni, pri čemu se imenu i delu Nušića – koga ovde već tradicionalno predstavlja glumac Milan Milosavljević, u čijim rukama su ključevi grada tokom festivala – uvek daje najvažniji prostor. S namerom, kako reče koordinatorka „Nušićijade“ Vera Jovanović, da se od ovog malog grada napravi velika pozornica otvorena za sve slučajne i namerne prolaznike, sumnjiva i poznata lica, sve gospođe ministarke, dr-e, narodne poslanike i svetske putnike.

Velikom komediografu je i posvećena izložba „Nušić u karikaturi“ prve festivalske večeri. Današnji sadržaji počinju programom za najmlađe, a nastavljaju šaljivom fudbalskom utakmicom „Više od igre“. Ulicama grada će potom proći parada građanstva praćena starovaroškim plesovima koja vodi na svečano otvaranje festivala. Po podne i uveče sledi predstava „Kir Janja“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Viđen si za 24 minuta Zorana Kesića“, kabare „Stend daun s Nebojšom Milovanovićem“, koncert Sergeja Ćetkovića i ponoćni koncert crnogorskog hip-hop dua „Who See“.

Važan subotnji sadržaj je tribina o poluvekovnom jubileju „Nušićijade“ pod naslovom „Može li se kultura zamrznuti“ u kojoj učestvuju Milena Dragičević Šešić, Petar V. Arbutina, Goran Marković i drugi. Sledi predstava „Ujež“, zatim veče improvizacije, koncert „Wonder strings“ kvarteta, te otvaranje filmske festivalske scene u gradskom parku s projekcijom dokumentarnog filma Zdravka Šotre „Nušićijada, više od festivala“. Uveče je performans uličnog teatra iz Krakova, a svetsku i našu muziku na holandski način izvešće muzički sastav „Spijkers“ iz Holandije. Nedeljni program počinje razgovorima „Satiranje kulture humora“ i dodelom nagrada za najbolju satiričnu priču, nastavlja koncertom fank-džez-soul sastava, predstavom „Ožalošćena porodica“ vršačkog pozorišta i igrama bez granica. Tačku na ovogodišnji festival stavlja završna parada i nastup „Belgrade Dixieland Orchestra“.

O posebnosti „Nušićijade“ govorili su i govore mnogi. Scenograf Todor Lalicki, sećajući se prvih festivala od pre pola veka kojima je prisustvovao, kaže: „Glavni osećaj u Ivanjici svih tih dana bila je radost, smeh i raspoloženje, kako je i sada“. Savremeni „nušićevac“ Zoran Kesić ističe:

„U Ivanjici, gradiću koji je lep i sladak, osećam duh gospodstva, život i gostoljubivost. To ništa ne štrči, sve je na nivou zdravog humora“.

Rečju, Ivanjica živi za ovaj festival, koji poslednjih godina privuče oko 50.000 gostiju.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *