Počela realizacija projekta „Otvorena biblioteka“

Čačak – Zahvaljujući Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis” i Udruženju građana “Alternativa za Čačak” u martu počela je realizacija projekta „Otvorena biblioteka“ koji podrazumeva slobodnu razmenu knjiga za čije korišćenje nije potrebna članska karta i koji postoji u Zapadnoj Evropi već desetak godina. Ovaj koncept je stigao u Čačak u nešto izmenjenom obliku od izvornog, a glavni cilj mu je da omogući svim građanima Čačka jednake uslove za zadovoljavanje osnovnog ljudskog prava – prava na knjigu i informaciju.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis"
Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“

Osnovna zamisao partnerskih organizacija koje realizuju projekat bila je da „Otvorenom bibliotekom“ ostvare kulturnu inkluziju, tj. da uključe one pojedince koji iz nekog razloga ne mogu da koriste knjige u postojećem prostoru Biblioteke, u veliku čitalačku zajednicu. Imajući u vidu ovakav integrativni i visoko moralni okvir projekta saradnja je ostvarena sa čačanskom Bolnicom, Centrom za socijalni rad i Okružnim zatvorom.

Ideja da se oko 2.000 knjiga, mahom lepe književnosti, koje su otpisane iz fonda Pozajmnog odeljenja čačanske Biblioteke, učine dostupnim pacijentima u Bolnici, naročito deci, pritvorenicima Okružnog zatvora i korisnicima Prihvatilišta Centra za socijalni rad ostvarena je zahvaljujući i saradnji sa volonterima: Petrom Đukanovićem, Jovanom Kovačevićem, Igorom Topalovićem, Todorom Radonjićem i Đorđem Đekićem iz neformalne grupe „Ne zaboravi Čačak“ koji su u maju ove godine obavili farbanje polica, a koji će u narednom periodu uz doktoranda Filološkog fakulteta u Beogradu, Isidoru Đolović, koja je angažovana na projektu putem javnog rada obavljati terenske poslove – redovnu popunu polica sa knjigama i njihovo održavanje, rotaciju knjiga itd.

Osim police u Prihvatilištu Centra za socijalni rad na čiju adresu je najpre isporučeno oko 100 publikacija i u čačanskoj Bolnici su postavljene otvorene biblioteke sa više od 400 knjiga na dve lokacije, na prizemlju Bolnice pored info-pulta i na petom spratu između Dečjeg odeljenja i Dečje hirurgije. U narednom periodu sledi otvaranje biblioteke i u Okružnom zatvoru sa kojim je Biblioteka već 2002. godine ostvarila kulturno-prosvetnu saradnju kroz projekt „Knjiga kao lek“.

Biblioteka u čačankoj Opštoj bolnici
Biblioteka u čačankoj Opštoj bolnici

Ova humana ideja osim što omogućava mnogo veću dostupnost knjiga, ima i terapeutsko svojstvo: utiče na socijalizaciju lica na izdržavanju zatvorskih kazni i olakšava bolničke dane pacijentima i štićenicima Prihvatilišta.

Knjige od sada dostupne svima
Knjige od sada dostupne svima

Nakon popune polica pomenutih institucija viškovi knjiga biće raspoređeni na Gradskoj plaži tokom letnje sezone kao i u nekoliko čačanskih ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici pokazali spremnost na saradnju i izrazili želju da svoj prostor oplemene bibliotekom.

Korišćenje svih Otvorenih biblioteka je besplatno, a osnovno nepisano pravilo je da se jedna knjiga pozajmljuje i vraća ista ili neka druga. Građani i privredni subjekti mogu donirati knjige Otvorenim bibliotekama i na taj način pomoći ovaj društveno-odgovorni projekat kao što je to učinila i IK „Pčelica“ Čačak, koja je poklonila 40 knjiga za decu.

Izvor: PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.