Pogled u svet iz užičkog Parka nauke

Užice. – Do Melburna u pravcu juga ima 15.435 kilometara, na zapad do Njujorka 7.280 i Londona 1.712, ka jugozapadu do Meksiko Sitija 10.639 kilometara…

Numerički magnetni sto i stub daljinar u užičkom Parku nauke, foto: S.Jovičić

Te i druge udaljenosti od grada na Đetinji pokazuje stub daljinar u Parku nauke ispred zgrade Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice (RCU). Ovaj eksponat, kao i numerički magnetni sto postavljen pored njega, ustanova je dobila od beogradskog Centra za promociju nauke u okviru javnog poziva.

Stub daljinar i numeri magnetni u užičkom Parku nauke, foto: S.Jovičić

– Uz udaljenosti do svetskih metropola i strane sveta, pomoću ovog stuba daljinara moguće je sagledati veličinu i obim Zemlje, naš položaj na njoj, geografske i magnetne polove i drugo. A numerički magnetni sto namenjen je integraciji sadržaja iz oblasti fizike, umetnosti i matematike: na njemu se upotrebom magneta i matematičkog znanja pomeraju figure na pločama i rešavaju matematički i fizički zadaci. Sadržaji su zanimljivi i za mlade i za starije, pogoduju popularizaciji nauke – izjavila je juče direktorka RCU Milena Vićević, najavivši da će taj centar, ovih dana nagrađen priznanjem za unapređenje promocije i popularizacije nauke, uskoro dobiti i kaleidoskop za eksponat prelamanja svetlosti “muare efekat“, postavljen pre dve godine u dvorištu užičkog Crvenog krsta.

(Objavila “Politika“ autor B.Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *