Pojačana kontrola na Ibarskoj magistrali zbog Guče

U sredu u Guči počinje tradicionalni sabor trubača. Najopterećenija saobraćajnica biće Ibarska magistrala koja mora da primi posetioce Sabora, ali i tranzitne turiste iz Crne Gore. Zato saobraćajna policija priprema specijalne mere kontrole na nekoliko punktova oko Čačka, Užica i Guče. Kontolisaće se sve – od brzine do vezivanja pojaseva i na zadnjim sedištima, a svaki susret s policijom biće i kontrola alkometrom.

Sabor u Guči treba da bude sigurno mesto za sve učesnike u saobraćaju iako se na toj manifestaciji uvek postigne rekord u konzumiranju alkohola. Učesnici Sabora moraju da znaju da se saobraćajna policija „naoružala“ novim aparatima za utvrđivanje stepena pijanstva, pa tako, kad god vas zaustavi patrola ovih dana na Ibarskoj magistali, bićete preventivno testirani.

Kazne su veoma visoke, a za one koji stvarno preteruju pripremljeno je dosta pritvora – u okolini Čačka, Požege i Užica, gde će se trezniti oni koji su preterali.

To vas može koštati dozvole od tri do šest meseci, 14 kaznenih poena i platićete kaznu i do 50.000 dinara. Konkretno, za Guču će biti spremno oko 50 patrola saobraćajne policije a svako zaustavljanje, pa čak i za rutinsku kontrolu, imaće alko-test.

„Kontrole će biti na prilaznim putevima i oko same Guče. Kontrolisaće se brzina kretanja vozila, nepropisno preticanje, korišćenje sigurnosnih pojaseva i, naravno, alkoholisanost vozača, tako da nijedan vozač koji je pod dejstvom alkohola ne napusti Guču“, kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Tokom manifestacija kao što je Guča policija ponekad pronađe i one kojima alkometri ne mogu da izmere tako veliku količinu alkohola.

„Da li treba objavljivati te rezultate, da li su oni upozorenje, ili pospešuju neko neprincipijelno takmičenje između vozača – to je sada za diskusiju. Naše razmišljanje je bilo da to treba objaviti jer to su oni slučajevi kada takvi slučajevi ipak nađu epilog na sudu“, kaže Vladan Nikolić, v. d. načelnika Saobraćajne policije.

Ukoliko ste popili samo jedno piće, najbolje je da sačekate barem dva sata – toliko je organizmu potrebno da otkloni čašu alkohola.

Ovo je naročito važno za mlade vozače jer im alkohol daje lažnu hrabrost. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih mlađi vozači izazivaju veliki broj teških saobraćajnih nesreća, kažu u MUP-u.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.