Potpećka pećina postaje atraktivno sportsko penjalište

Jedan od prirodnih bisera užičkog kraja, Potpećka pećina, zahvaljujući Divac fondaciji i Sportsko penjačkom klubu „Stari grad“ postaće novo, atraktivno sportsko penjalište tokom ove jeseni.

spk

U Užicu je 22. septembra potpisan ugovor između Divac fondacije i Sportsko penjačkog kluba Stari grad, po kome će se stena u neposrednoj blizini ulaza u Potpećku pećinu opremiti za potrebe sporstkog penjanja. Ovim Potpećka pećina dobija još jedan atraktivan sadržaj od značaja, kako za turističku ponudu, tako i za sportsko penjački sport, piše Pasaž.

Kako su izjavio predsednik Sportsko penjačkog kluba Stari grad, Aleksandar Đorđević, opremiće se desetak novih smerova, od kojih će šest do osam biti uobičajenih dužina do 25 metar, a od dva do četiri imaće dužinu i do 75 metara koja će biti podeljena na dva do tri dela.

– Tačan broj smerova kao i broj visinskih pravaca znaće se tek kada radovi počnu, jer takve stvari zavise od karakteristike stene i ne mogu se unapred tačno precizirati, jer nikad ne znate na šta ćete naići dok bušite stenu. Imamo okvirni, da se tako izrazim, plan šta ćemo sve uraditi što se tiče broja i visine pravaca, ali šta će se tačno uraditi videćemo tek kad budemo počeli da bušimo i postavljamo boltove. Kada se rade ovakvi stvari prirodno je da ne znate da li je stena pogodna za boltove, koliko je „izdržljiva“. Posebno će biti izazovni pravci visine 75 m, jer u Srbiji nema mnogo pravaca ovih visina , a stena kod Potpećke pećine nudi mogućnost da imamo ovu izuzetnost, tako da mogu reći da pored navišeg ulaza u pećinu na Balkanu, pećina ovim postaje i raritet i u oblasti sporstkog penjanja- izjavio je Đorđević.

Radovi na opremanju stene počinju kad stigne naručena oprema, a sigurno je da će se završiti tokom jeseni. Divac fondacija, pored ovog penjališta, pomogla je i trasiranje i uređenje i penjališta na steni ispod Starog grada, koje je, takođe, po svojim karakteristikama izuzetan teren za sportsko penjanje u Srbiji.

Još novosti iz Sportsko penjačkog kluba Stari grad odnose se na činjenicu da je nakon uspešno organizovanog Državnog prvenstva u sporskom penjanju junu, ovom klubu poverena i organizacija junorskog Državnog prvenstva u sportskom penjanju na prirodnoj steni. Ovo takmičenje će se održati na Velkoj brani ispod Starog grada početkom oktobra.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *