POTPISAN UGOVOR ZA REALIZACIJU PROJEKTA,, PRESTONICA KULTURE 2023. GOD. ČAČAK

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА “ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2023. ГОДИНЕ- ЧАЧАК”

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка за културу и инфoрмисање Маја Гојковић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић потписали су данас у Чачку уговор о имплементацији пројекта “Престоница културе 2023. године – Чачак”. Након потписивања је одржан први састанак радне групе формиране за реализацију пројекта, коме су присуствовали чланови стручне Комисије за пројекат и њена председница др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Галерије Матице Српске у Новом Саду.

Министарка Гојковић је нагласила да је данас озваничен почетак реализације пројекта и договорено да прва манифестација почне првим даном пролећа 2023. године.

-Оно што јавност мало зна је да је Град Чачак последњи предао пријаву за овај конкурс, али је она од стручне Комисије оцењена као најбоља и најсадржајнија пријава, која омогућава широко учешће свих грађана Чачка, како установа културе које су учествовале у припреми пројекта, тако и независне сцене. Радује ме концепт “Престонице културе”, свиђа ми се иновативност, која се огледа и у оснивању новог Музеја кошарке – рекла је Маја Гојковић, нагласивши да ће Град Чачак заувек остати уписан као прва Престоница културе Србије и да ће служити као пример добре праксе за све остале градове. Како је истакла министарка, план Министарства културе и информисања је да се сваке године расписује нови конкурс, како би после више година, како је рекла, у правом смислу речи дошло до децентрализације културе.

Градоначелник Чачка нагласио је да је данас велики дан за културу Чачка, али и економију целе државе. Како је истакао, цео регион ће бити у прилици да, захваљујући реализацији овог пројекта, види нове садржаје, поред свих оних традиционалних манифестација којима се Чачак деценијама поноси.

– Наша жеља је да успоставимо и нове вредности кроз овај пројекат. На нама је да оправдамо изузетно ласкаву титулу. Кроз четири сегмента “Чачанска родна” – Морава, Слобода, Раскршће и Калдрма, трудићемо се да у наредној години дефинишемо све четири теме, и у програмском и у инфраструктурном смислу – рекао је Тодоровић, захваливши Комисији која је оцењивала пројекте, али и свима онима који су без икакве надокнаде помогли да се он одради.

Вредност пројекта је више од пола милијарде динара, нешто мање од 300 милиона финансира Министарство културе и информисања, а остатак Град Чачак са привредницима.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *