Povodom Svetskog dana jabuke učenici OŠ „Dr Dragiša Mišović“ u Biblioteci

Čačak – Povodom Svetskog dana jabuke, u Gradskoj biblioteci održan je javni čas srpskog jezika i književnosti sa učenicima 4. razreda OŠ „Dr Dragiša Mišović“. Sa bibliotekarima Dečijeg odeljenja, Jelenom Duković i Marijanom Lazić, družilo se oko 70 radoznalih mališana.

Na samom početku programa, bibliotekari su deci naglasili da je jabuka jedina voćka koja ima svoj svetski dan i da se on obeležava 20. oktobra. Dan jabuke u svetu je prvi put obeležen 1990. godine sa ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se istakle mnogobrojne sorte jabuke.


Tokom druženja deca su bila u prilici da čuju da je pre jednog veka poznati srpski pisac, Vojislav Ilić Mlađi napisao pesmu „Evo jabuka“ u kojoj je nabrojao 90 sorti ovog rajskog voća koje od maja do kraja novembra sazreva na tlu Srbije.


I naši gosti su bili veoma inspirisani temom kojom smo se bavili, pa su zajedno sa svojim učiteljicama Danijelom Minić, Jelenom Ivković, Milkom Đurović i bibliotekarom Bogdanom Paunovićem osmislili interesantan program posvećen Danu jabuke.


Za kraj druženja deca su odgledala i odslušala poznatu narodnu bajku „Zlatna jabuka i devet paunica“, za koju je animaciju uradio Ljubiša Ćirković. Reč je o jednoj od naših najmaštovitijih bajki koju je kao i većinu srpskih narodnih bajki zabeležio Vuk Stefanović Karadžić.


Prepuna Mala sala Doma kulture i nasmejana i radoznala lica dece su učiteljima i bibliotekarima podstrek za dalji zajednički rad.

 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.