Predavanje povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Čačak – Predavanja na temu „Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog“ istoričar Dejan Ristić održaće 21. marta sa početkom u 19:30 časova u Maloj sali Doma kulture.

Predavanje se održava povodom obeležavanja osamstogodišnjice autokefalije Srpske pravoslavne crkve.

Tokom prethodnih osam vekova na čelu Srpske pravoslavne crkve nalazili su se slavni i sećanja vredni arhiepiskopi i patrijarsi koji su obeležili istoriju Srpske crkve, države, ali i nacionalne kulture, umetnosti, nauke i prosvete.

Cilj ovog predavanja je da osvetli najznačajnije među njima, počev od utemeljivača Crkve u Srba, Svetog Save srpskog, pa do poslednjeg velikog prvojerarha Svetog Pavla srpskog, čiju desetogodišnjicu smrti obeležavamo tokom ove godine.

Sava I, Arsenije I, Nikodim I, Danilo II, Joanikije II, Makarije I, Jovan I, Pajsije I, Maksim I, Arsenije III, Dimitrije I, Varnava I, Gavrilo V, German I i Pavle I samo su neke od izuzetnih i neponovlјivih ličnosti koje su se tokom prethodnih osam vekova nalazile na tronu Svetog Save. Osamstogodišnjica uspostavlјanja samostalne Srpske pravoslavne crkve je prilika da se prisetimo mnogih.

PressLider / Dom kulture Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.