Premijera u obnovljenoj pozorišnoj zgradi u Užicu

Užice. – Zasjala je novim sjajem ovih dana, prilikom obeležavanja Dana Užica, zgrada Narodnog pozorišta u gradu na Đetinji. Obnovljeno je zdanje vodeće kulturne institucije u ovom delu Srbije, na dobrobit publike i zaposlenih u teatru. Učinjeno je to sredstvima Evropske unije i gradskog budžeta, kroz projekat poboljšanja energetske efikasnosti pozorišne zgrade.

Cvetnjak pred obnvljenim delom zgrade užičkog pozorišta, foto: S.Jovičić

– Između mnogih obavljenih radova, kao što su zaštita zidnih površina gledališne sale i delimična zamena podnih površina, izdvajaju se kao veoma značajni i obimni poslovi promene fasadne bravarije (atrijuma, zapadne fasade) i postavljanje termoizolacije, kule i dela severne fasade – ističu u upravi pozorišta.

Zgrada užičkog teatra sagrađena je 1961. godine prilikom uređenja kompleksa Trga partizana. Navodi se da je ona od Svetske arhitektonske zajednice sa sedištem u Parizu tada označena kao najznačajniji deo ovog kompleksa i da je tom prilikom njenog projektanta, arhitektu Stanka Mandića, uvela u Svetski leksikon arhitekture. A da bi bilo sačuvana i duže od minulih šest decenija zaslužuje kontinuirano ulaganje i pažnju.

Ulaz u zgradu užičkog pozorišta, foto: S.Jovičić

U tom obnovljenom objektu, dok korona još preti, nastavlja se pozorišni život. Uz poštovanje mera i sa ograničenim brojem gledalaca, uz već viđene, ali i nove predstave.

Nakon obnove komada “Neobična pošiljka“ i “Kraj vikenda“, ovde upravo spremaju praizvedbu predstave “Boli kolo“, po tekstu Dimitrija Kokanova, u režiji Jovane Tomić. Reč je o mladim autorima koji su već iskazali svoje zapažene stvaralačke mogućnosti. Kokarov je na nedavno završenom 65. Sterijinom pozorju nagrađen za najbolji savremeni tekst.

Narodno pozorište Užice, koje prednjači u negovanju mladih dramskih autora, ovom prilikom se uhvatilo u koštac sa Dimitrijevim tekstom“, navode u ovom teatru i tu premijeru najavljuju za 5. novembar na velikoj sceni. Igraće glumci Biljana Zdravković, Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević i Nemanja Jovanović, koreografiju potpisuje Igor Koruga, kostime bira Maja Mirković, a muzika je delo Luke Mejdžera.

Zgrada užičkog pozorišta, foto: S.Jovičić

Komad “Boli kolo“ govori o stvarnom događaju ubistva gde je izvršilac nakon čina ukazao na društvenim mrežama na uzroke i krivce, odajući počast svojoj ubijenoj ljubavi. Priča se oslanja na lokalni mit o strasti “na balkanski način“ gde se ljubav graniči ili izjednačava sa smrću.

“Taj fenomen ovih prostora ispod čulnog miljea zapravo egzotizuje partijarhalno, konzervativno ustrojstvo polova, u kome se šovinizam, mačizam, seksizam uzima kao podrazumevani referentni sistem koji podržavaju i muškarci i žene“, piše u najavi ovog komada.

“Nežni krotitelj publike“ ide u penziju

Narodno pozorište Užice pozvalo je publiku na predstavu “Kraj vikenda“ (u utorak 13. u 20 časova na velikoj sceni) povodom odlaska u penziju njenog aktera, prvaka ovog teatra i glumca s najviše nagrada Slobodana Bobana Ljubičića. Već sledeće večeri, u sredu u pozorišnom holu, biće promocija monografije “Nežni krotitelj publike“ o Ljubičiću i njegovoj četiri decenije dugoj profesionalnoj glumačkoj karijeri.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *