Prilipac: Likovna kolonija u zadužbini Kneza Lazara

Požeški Prilipac poslednjih decenija na umetničku i turističku mapu Srbije upisao se, osim po prirodnim i istorijskim znamenitostima i kao selo sa 3 galerije, zahvaljujući međunarodnoj umetničkoj Koloniji koja je stigla do 25-og saziva.

Četvrt veka umetnici iz desetak zemalja slikarsku inspiraciju i stvaralački nemir pronalaze kraj prilipačke crkve. Njihova dela popunila su galerije, nekada napuštene zgrade u centru sela bogatom zbirkom od prko 500 slika i skulptura. Na koloniju se rado i iz više razloga vraćaju.

„Ovo postaje ne samo kolonija koja okuplja likovne umjetnike, nego postaje edukativno okupljanje likovnih umjetnika, posebno što smo mi više vezani duhom“, kaže Đuro Lubarda, slikar.

„Prilipac je likovan i pošto je likovan inspiriše sve umetnike koji ovde dođu i verujte mi da većeg opuštanja i većeg elana za rad retko koja kolonija pruža kao ova gostoprimna kolonija prote Milana“, navodi Miomir Mišo Vemić, slikar.

Upravo je prota Milan Popović glavni krivac što je selo povrtara postalo i selo umetnika, pokrećući koloniju i stvarajući galerije uz pomoć porodice i prijatelja.

„Sva priznanja za sve ovo naravno uz nas nekoliko koji smo sugerisali, pomagali u samoj organizaciji i pripremi, ništa značajno, ali njegova porodica, Milanova je veoma značajna u trajanju i održavanju ove manifestacije koja je značajna ne samo za Požegu već i za širi region“, kaže Vladan Terzić, slikar.

Prilipačka crkva posvećena rođenju presvete Bogorodice, po predanju zadužbina kneza Lazara koji je i selu, nekada Kapice, dao ime svog rodnog mesta, i spoj istorije i mitova budi maštu i interesovanje umetnika.

„Dva dana slušao sam neverovatne priče naših ludaka slikara i to je divno. Ali posebno što me interesuje i privlači u ovom Prilipcu manastiru, je to da je knez Lazar ovde davno imao jednu odlučujuću bitku“, kaže Miloš Šobajić, slikar.

U Prilipac sve češće svraćaju i turisti. Za putnike namernike sprema se i nova gostoprimnica u čiji zid je svaki od umetnika 25-og saziva „uzidao“ svoju ciglu.

Izvor: RTS

Autor fotografija: Slobodan Jovičić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *