Probne dozvole do septembra po starom zakonu

Odlaže se primena saobraćajnih propisa. Pomeren rok da bi se iskoristili aktuelni obrasci

Ilustracija (Foto: wellphoto/shutterstock.com)

PRIMENA novih propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, koji se odnose na nove vozače i izdavanje probnih vozačkih dozvola po strožem režimu, odlaže se do 2. septembra, saznaju „Novosti“.

Zakonodavac je, naime, uočio da bi veliki broj obrazaca za „stare“ probne vozačke dozvole ostao neiskorišćen, pa bi, ukoliko bi propisi stupili na snagu 3. aprila, kao što je prvobitno predviđeno, taj škart nepotrebno išao na teret budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zato će do 2. septembra svi koji polože za upravljanje putničkim automobilom (to jest steknu dozvolu za kategoriju B, na koju se promena isključivo odnosi) dobijati probne vozačke dozvole po propisima koji su važili do sada. To, praktično, znači da će se probna vozačka dozvola izdavati osobama sa 17 godina, onima sa 18 ili više godina koji prvi put polaže za ovu kategoriju motornih vozila na period od godinu dana, uz nekoliko bitnih ograničenja.

Vozači sa probnom vozačkom dozvolom ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi, radi se o takozvanoj nultoj toleranciji. Zabranjeno im je upravljanje motornim vozilom u periodu od 23 do pet sati ujutro. Maksimalno dozvoljena brzina kretanja automobila je 90 odsto maksimalno propisane brzine na određenom putu, a maloletni novopečeni vozači vozilom mogu da upravljaju samo uz prisustvo osobe koja ima važeću vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina.

Takođe, osobama sa probnom dozvolom zabranjeno je i upravljanje vozilom i korišćenje mobilnog telefona u isto vreme, čak i uz takozvane hends fri uređaje. Po novim propisima, koji će stupiti na snagu 2. septembra, osobe koje polože vozački ispit sa 17 godina, probnu dozvolu moraju da koriste pune četiri godine, a oni stariji od 19 godina moraće da je imaju najmanje dve godine. Uvedeno je i ograničenje snage motora automobila koji voze osobe sa probnom dozvolom i ona iznosi 80 kilovata.

Promenjena je i ranija odluka o obaveznoj godišnjoj registraciji traktora, a vlasnici ovih vozila i priključnih poljoprivrednih mašina, baš kao i mopeda, neće morati da ih registruju svake godine, već će im važiti takozvana stalna registracija. Neće morati ni da ih jednom godišnje voze na tehničke preglede sve dok ne promene adresu stanovanja, ili dok vozilo ne promeni vlasnika.

OD SUTRA LETNjE GUME

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na putevima Srbije sutra prestaje obaveza korišćenja zimskih guma, koja je važila od 1. novembra prethodne godine. Tržište Srbije je dobro snabdeveno svim vrstama pneumatika, a cene se nisu bitnije menjale u odnosu na prošlu godinu.

Montaža guma, sa balansiranjem za putnička vozila kreće se od 990 pa do 3.000 dinara za sva četiri točka.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *