PROGRAM DOMA KULTURE ČAČAK OD 27.DO 29.OKTOBRA

ИЗЛОЖБА РАДОВА СА ЛИКОВНИХ КОЛОНИЈА “ЧАЧАК 2020. и 2021“

На овој изложби биће представљени радови 17 уметника који су учествовали у последња два сазива Ликовне колоније коју организује Дом културе Чачак. Као и до сада биле су у Овчар Бањи, а с обзиром на епидемиолошку ситуацију и проблеме изазване њом, прошле године није одржана изложба. Учесници: Јелена Враговић (Вршац), Татјана Дејановић (Београд), Горан Делић (Београд), Милош Декић (Љубљана), Миљана Драшковић (Ужице), Катарина Ђорђевић (Ниш), Дејан Крга (Београд), Катарина Новаковић Кале (Лесковац), Снежана Пешић Ранчић (Београд), Иван Радовић (Јелен До), Владан Ранђеловић (Ниш), Бојан Савић (Београд), Јелена Тијанић Савић (Београд), Ђорђе Станић (Ужице) и Марија Станојловић (Панчево).

(Средњи хол)

СРЕДА, 27. ОКТОБАР У 20,00

СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ ИВЕ ВУКОВИЋ (КЛАВИР)

На концерту ће се чути музика од периода барока, па све до периода двадесетог века. Концерт ће отворити величанственом токатом у е молу, Јохана Себастијана Баха, а у наставку ће изводити последњу сонату Фредерика Шопена. Музичко вече се наставља са трећом сонатом у а молу Сергеја Прокофјева, а на самом крају концерта ће се чути дивне мелодије из парафразе Франца Листа, на једну од Вердијевих најпознатијих опера, Риголето.

(Велика сала)

ЧЕТВРТАК, 28. ОКТОБАР У 20,00

Опера ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА (Кристоф Вилибалд Глук)

Солисти, Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду извешће најпопуларније Глуково дело, оперу Орфеј и Еуридика, засновану на античком миту о трагичној љубави која одише „племенитом једноставношћу“ и у музици и у драми.

Орфеј је био митски певач и песник. Његова жена, нимфа Еуридика, умрла је од уједа змије недуго пошто су се узели. Орфеј је био толико скрхан да је одлучио да сиђе у доњи свет не би ли успео да је врати. Зачаравши их својом лиром, дозволили су му да Еуридикину душу изведе на светлост дана и тако је оживи, али под условом да се ниједном не окрене за њом пре него што изађу. Збуњен и под притиском, не препознајући Еуридику у саблазни чије је кретање осетио иза себе, ипак се окренуо и тако други пут изгубио своју вољену…

(Велика сала)

ПЕТАК, 29. ОКТОБАР У 19,30

ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИК – предавање

Да историја може да буде забавна и привлачна и младима који јој се често опиру када треба да се учи, доказује “ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИК“, који само на Фејсбуку има више од 200 000 пратилаца. На предавању ћемо говорити о генијалним, оригиналним и у сваком смислу, невероватним људима са поднебља “Од Драве до Јужне Мораве“, које смо успели да гурнемо у запећак сећања, а они то никако нису заслужили, као и о судбинама заборављених хероја, крунисаних глава, али и великих научника, авантуриста, глумаца и проналазача, чији су животи били узбудљиви, а дела умногоме обликовала свет у коме живимо.

Гост – АЛЕКСАНДРА БОГДАНОВИЋ, новинар и комуниколог, ауторка књиге „ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИК“, оснивач истоимене Фејсбук странице и Инстаграм профила.

Фото: novimagazin.rs

(Клуб Дома културе)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *