Prvenac Ognjena Obradovića „Oticanja“ u izdanju „nevidljivog izdavača“

Prva knjiga „Oticanja“ Ognjena Obradovića, dobitnika nagrade „Mladi Dis“ za 2016. godinu, izašla je iz štampe i najlepša je najava predstojećeg 61. Sajma knjiga u Beogradu koji traje od 23. do 30.oktobra. Obradovićev prvenac je 35. knjiga u ediciji „Tokovi“ Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku koja mladog pesnika uvodi na velika vrata na srpsku književnu scenu, saopšteno je iz GB.

Ognjen Obradović, foto: GB "Vladislav Petković Dis"
Ognjen Obradović, foto: GB „Vladislav Petković Dis“

Žiri 53. „Disovog proleća“ u sastavu Vojislav Karanović, predsednik, Živorad Nedeljković i Bojan Vasić, ocenio je da se rukopis za prvu knjigu Ognjena Obradovića (1992) izdvaja kvalitetom i pesničkom uverljivošću od ostalih 30 prispelih na Disov konkurs. Osim plakete „Mladi Dis“ dodeljene 26. maja, nagrađenom pesniku Biblioteka objavljuje knjigu za čiji se vizuelni izgled i opremu pobrinula Olivera Batajić Sretenović, docent za grafiku i knjigu Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a pogovor je napisao pesnik Petar Matović.

„Dvoznačnost naslova, koji intrigantnost duguje množinskom obliku, stišanim glasom i kroz jako lirsko ja prikazuju svet koji je iskočio iz zgloba“, kaže Matović. Zbirka se sastoji iz četiri ciklusa: Rođenje, Krvotok, Male smrti i Statua. Urednik izdanja je Danica Otašević, a štampanje knjige omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja kroz finansijsku podršku manifestacije „Disovo proleće“.

oticanja

Disov laureat rođen je u Užicu i završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Piše poeziju, drame i scenarija. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu Obradoviću je izvedena 2013. godine drama Nedelja: juče, danas, sutra, a na Radio Beogradu emitovane su drame „Put u Lisabon“ (2015) i „Da mi je da spustim ovu suzu“ (2016). Drama „Hajka na vuka“ uvrštena je u uži izbor na konkursu Sterijinog pozorja (2015). Knjiga „Oticanja“ je prvo lirsko oglašavanje ovog mladog autora koju prati Disov oreol i sa kojom se Obradović svrstava u plejadu pesnika koji su poestki put započeli u Čačku poput Živorada Nedeljkovića, Jelene Radovanović, Jovana Popovića, Dragana Radovančevića, Vladimira Stojnića, Jane Aleksić, Maše Seničić i drugih.

Prva promocija knjige Ognjena Obradovića zakazana je za 28. oktobar u 13 časova na Sajmu knjiga u Beogradu, na Trgu Miloša Crnjanskog.

„Nevidljiva“ kultura i izdavači

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku jedan je od brojnih malih, „nevidljivih izdavača“ koji za srpsku kulturu često čine veće poduhvate od onih kuća na glasu koje štampaju razna komercijalna izdanja, bestselere, ljubiće i kriminalističko štivo. Iako svaka knjiga nađe svog čitaoca, sve knjige neće dočekati starost Disovih „Utopljenih duša“ ili „Trenutaka“ Danice Marković.

Bibliotekari su vredni mravi koji obavljaju za nacionalnu kulturu značajne poslove koji grade identitet jedne sredine, ali ne donose materijalnu dobit. Hvala Beogradskom Sajmu knjiga koji je prepoznao vrednost ovih izdavača i dao im šansu da se predstave u zvaničnom programu. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ vas očekuje u ponedeljak, 24.oktobra 2016. godine u 15 časova u sali „Ivo Andrić“ (Hala 1). Šta čačansku biblioteku čini posebnom i važnim izdavačem, govoriće dr Bogdan Trifunović, direktor, Danica Otašević, urednik izdavačke delatnosti, dr Jovan Pejčić, književni kritičar, dr Dragan Hamović i Marija Radulović, bibliotekar.

Čačanska biblioteka svoj izdavački opus počela je davne 1971. godine knjigom Radomira Konstantinovića „Dis“ i listom „Disovo proleće“. Verujući u moć pisane reči i da samo napisano ostaje, Čačani su za četiri i po decenije razvili više edicija i biblioteka koje afirmišu stvaralaštvo i lokalnu kulturu visoko pozicioniraju na mapi Srbije. Disove pesničke svečanosti traju kroz više edicija i izdanja. Najpre kroz biblioteku „Knjiga gosta“ započetu 1973. godine knjigom „Stražilovo“ Miloša Crnjanskog a koja pripada laureatima Disove nagrade. Na trpezu srpske istorije književnosti stavljena je 41 knjiga savremenih pesnika.

Kroz ediciju „Tokovi“ Biblioteka od 1979. godine „otvara“ put mladim neafirmisanim pesnicima i ulaže u podmladak srpske lirike. Knjiga „Oticanja“ ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Mladi Dis“ Ognjena Obradovića je 35. u nizu. Biblioteka je organizovala četiri naučna skupa i štampala zbornike o Disovoj poeziji, Danici Marković, Aleksandru Ristoviću i Branku V. Radičeviću.

Komercionalni izdavači ne trude se da objavljuju biobibliografije, a to su neprocenjivi putokazi svakom istraživaču i naučnom radniku. Čačanska biblioteka je u ediciji „Zavičajna bibliografija“ od 1992. godine objavila 19 personalnih i opštih bibliografija.Sve su važne, ali navodimo one o Aleksandru Ristoviću, Dragoslavu Grbiću, Siniši Paunoviću, Andriji B.K. Stojkoviću, Radojku Nikoliću do „Sabirnika naučnih dela“ profesora Ekonomskog fakulteta dr Đorđa Đukića. Ali i kapitalnu bibliografiju o Čačanskom štamparstvu i izdavaštvu od 1833- 1941. godine, kao i književnim časopisma „Gradac : 1-151“, „Polet“ i „Vrelo“. To nisu interesantna polja za velike izdavače, ali su od izuzetnog značaja za lokalnu sredinu koju Biblioteka osvetljava i kroz ediciju Zavičajna biblioteka „Vrela“. Štampano je osam knjiga iz ostavštine zavičajaca poput Siniše Paunovića, Ranka Simovića ili knjige razgovora i beseda laureata „Disovog proleća“ čiji je izbor napravio Dragan Hamović.Doprinos srpskoj književnosti je knjiga „Kupačica i zmija“ u kojoj je obajvljeno 27 nepoznatih pripovedaka Danice Marković!

Štampane su tri antologije dobitnika Disove nagrade, Disove sabrane pesme „Sa zaklopljenim očima“ (2013), prvi put je prevedena na srpski sa francuskog jezika brošura iz 1916. godine „Srpska kolonija u Pti Dalu“ sa Disovim govorom. Dodajmo 47 brojeva časopisa „Disovo proleće“ i 21 broj stručnog časopisa „Glas biblioteke“, brojne kataloge, brošure, priručnike.

Gradska biblioteka potpisuje kao izdavač oko 500 publikacija. Od njih se nije obogatila, većinu je poklonila bibliotekama jer su tu najdostupnije čitaocima, mnoge je učinila vidljivim putem interneta.

PressLider
.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.