RASTKO PETROVIĆ U SRCU AFRIKE

Izložba autentičnih fotografija velikog avangardiste i program simboličnog naslova „Rastko Petrović u srcu Afrike” održan je u četvrtak, 11. maja u Galeriji čačanske Biblioteke. Kako je Rastko Petrović doživeo „crni kontinet” i o nastanku foto-priča sa njegovog dugog putovanja koje se odigralo gotovo pre jednog veka govorili su Gordana Milosavljević Stojanović, urednik Službenog glasnika i fotograf Vladimir Perić Talent.

U 2023. se obeležava i 125 godina od rođenja Rastka Petrovića, te je tim povodom Službeni glasnik objavio reizdanje čuvenog putopisa „Afrika”, ovoga puta sa ranije neobjavljenim fotografijama, crtežima i akvarelima iz piščeve zaostavštine. Ovaj jedinstven likovno-književni putopis prvi put objedinjuje umetnički opus Rastka Petrovića nastao tokom njegovog putovanja u Afriku 1928–1929. i čitaocu, pored originalnog teksta „Afrike” iz 1930. godine, nudi tumačenje istorijskog okvira, književnog i likovnog stvaralaštva i zaostavštine jednog od naših najznačajnijih avangardnih stvaralaca. Knjiga sadrži 195 ilustracija, od kojih su 92 originalne Rastkove fotografije i 68 njegovih akvarela, pastela i crteža iz Afrike. Izložbenu postavku, koja je nastala na osnovu knjige, čini 25 plakata, a na panoima se nalaze pojedinačne fotografije i kolaži autentičnih snimaka.

Urednik i priređivač putopisa „Afrika” Gordana Milosavljević Stojanović je naglasila da se do prošle godine i nije znalo da postoje ove fotografije, a zahvaljujući poslednjim potomcima, naročito Milošu Kolaržu su došli do dva Rastkova albuma na osnovu kojih je nastao likovni deo publikacije, kao i izložba. „Mene je stalno vuklo kada sam čitala „Afriku” šta se nalazi iza reči, jer je on u tom putopisu slikao rečima. Zahvaljujući crtežima i fotografijama koje su po prvi put predstavljene javnosti otkrivaju se i nova čitanja ovog po mnogo čemu, jedinstvenog putopisa”, između ostalog je kazala Milosavljević Stojanović.

Reprofotografije je uradio Vladimir Perić Talent, srpski multimedijalni umetnik koji je prisutan na likovnoj sceni savremenog stvaralaštva u zemlji i inostranstvu gotovo tri decenije. Perić je i predavač na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Iako iza njega stoje mnoga uspešnih izlaganja veliki izazov je bio raditi na tzv. oživljavanju Rastkovih fotografija.

„Zapravo Rastkov posao je bio izuzetno težak, u to vreme nositi glomaznu opremu i beležiti sve te foto-priče je zahtevalo zaista mnogo požrtvovanja. Vrednost Rastkovih fotografija nije u tehničkom delu, ovde je zapravo najznačajnija njegova znatiželja i to što je on, zahvaljuju svojoj radoznalosti i avanturističkom duhu i nama otkrio posve drugačiji svet. I mislim da je knjiga iz koje je i nastala izložba, nešto na šta bi Rastko danas bio ponosan”, zaključio je Perić prilikom otvaranja izložbe.

Izložbu fotografija Rastka Petrovića u Galeriji Biblioteke publika može pogledati u narednih deset dana.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *