Razvoj deteta kroz adekvatan sport

Prve godine života su najvažnije za fizički, emocionalni i intelektualni razvoj deteta. Odrastanje u bezbednim i zdravim uslovima među emotivno zrelim odraslim osobama nudi detetu raznovrsne mogućnosti., piše sajt ringeraja.rs.

lopta

Veoma korisna i zdrava navika je angažovanje deteta kroz sport. Moderan način života i višečasovno sedenje u školi, ali i kod kuće nemaju dobar uticaj na dete. Deca imaju potrebu da se kreću i da budu aktvna. Svesni i savesni roditelji znaju koliko je fizička aktivnost bitna. Sport i aktivno učestvovanje na treninzima za decu predstavlja odličnu socijalno – vaspitnu metodu.

Najčešće postavljano pitanje roditelja: Kada je najbolje da dete krene na neki sport?

Za hiperaktivne mališane prvi treninzi se preporučuju već oko treće godine. To su tzv. sportske školice, gde je program tako koncipiran da dominiraju igra i elementi koje sadrži sportska gimnastika.

 U principu univerzalan odgovor na gore postavljeno pitanje ne postoji. U svakom slučaju ne treba žuriti i forsirati dete. Istraživanje kaže da najviše dece ulazi u sport između šeste i desete godine. Lagano i bez pritiska izgradićete prirodno okruženje gde će dete shvatiti koji mu sport leži i čime želi da se bavi. Tokom vremena, redovnim dolascima na treninge dete razvija motoriku, koordinaciju, moždane funcije i kolektivnu svest.

Kako izabrati sport za mališana?

Ukoliko imate mališana i razmišljate na koji način da utošite njegovu energiju, mi Vam savetujemo da potražite gimnastički klub i da odvedete dete na besplatan probni trening. Stručnjaci kažu da je sportska gimnastika idealana za fini motorički razvoj deteta, ali isto tako i ritmička gimnastika samo što je namenjena prvenstveno devojčicama. Ovaj sport sa dugom tradicijom potiče još iz drevne Grčke. Tadašnjim vojnicima su ove vežbe predstavljale svojevrsnu pripremu za borbu. Danas, gimnastika čak i za one koji ne planiraju da ostanu u ovom sportu jer predstavlja odličnu pripremu za bilo koji drugi sport.

Trambolining kao izuzetno zanimljiva grana gimnastike specifičan vid sporta i rekreacije, nudi mogućnost treniranja individualno, ekipno i sinhrono. Ovaj sport može biti naročito zanimljiv za najmlađe ali zašto ne i za sve uzraste. Obzirom da deca obožavaju da skaču na trambolini, kada uz profesionalne smernice trenera nauče da izvode razne akrobacije njihovoj sreći neće biti kraja.

Dete u pozitivnom sportskom okrženju preko motoričkih vežbi razvija IQ ali i druge različite vidove inteligencije, kao što su socijalna, emotivna itd. Podržite svoje dete. Ne preterujte u svojim zahtevima i očekivanjima. Osnovni cilj jeste vežbanje, sticanje dobrih navika, pravilan razvoj tela i psihe, a ne realizacija sopstvene ambicije roditelja da im dete bude vrhunski, odnosno profesionalni sportista.

Negujte dobre navike kod vašeg deteta kroz pozitivne priče i budite mu najveća podrška, a ono će već samo naći svoj put.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *