Rimske terme tokom jula i avgusta biće otvorene za posetioce

Narodni muzej Čačak saopštio je da će istorijski lokalitet Rimske terme biti otvoren za posetioce tokom jula i avgusta.  Ulaz će biti omogućen radnim danima – utorkom i četvrtkom od 9- 15 časova, a ulaz je slobodan.

Rimske terme u centru Čačka otkrivene su prilikom iskopavanja temelja za novu stambenu zgradu. Zaštitna arheološka iskopavanja su izvedena tokom 1970. godine u saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodnog muzeja u Čačku.

Zaključeno je da su terme sagrađene krajem trećeg i početkom četvrtog veka. Prilikom radova na novoj zgradi deo termi je uništen, a u decenijama nakon toga nalazište je bilo više puta čišćeno od nabacanog đubreta.

Čačanske rimske terme svedoče o arhitekturi jednog vremena, ali i tome da je pre 18 vekova higijena tela bila usko vezana sa higijenom duha. Kupatila u rimskom svetu nastala su pod uticajem grčke kulture, a širenjem rimskog carstva postaju sastavni deo kulture življenja u oblastima gde su vladali Rimljani.

Rimske terme u središnjem delu Čačka podignute su na uzdignutoj rečnoj terasi, na terenu koje obiluje vodom. Prilikom arheoloških iskopavanja istraženo je sedam prostorija. Kupatilo u Čačku imalo je svlačionicu, kade za hladno kupanje, kade sa mlakom i kade sa vrućom vodom. Površinom od oko 340 kvadratnih metara, kupatilo u Čačku pripada tipu malih rimskih kupatila.

OzonPress

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *