Rođene sestre u vojnoj uniformi

Kruševljanke Sanja Gašić (32) i Vanja Gajić (28) su prve rođene sestre u istoriji 246. bataljona ABHO. Starija Sanja je vodnik, prva žena podoficir u Garnizonu Kruševac i komandir Odeljenja u vodu ABHO za izviđanje u trećoj četi, dok je mlađa, Vanja, razvodnik i dekontaminator druge čete ovog elitnog bataljona Vojske Srbije, čije je sedište u Kruševcu.
– Obe smo završile Srednju hemijsko-tehnološku školu sa odličnim uspehom, a potom i diplomirale sa desetkom na Visokoj hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu, tako da imamo zvanje strukovnog inženjera – priča za „Novosti“ komandir Sanja Gašić. – Jedina razlika je što se Vanja školovala za zaštitu životne sredine, a ja za inženjera hemijske tehnologije.

Foto:Novosti
Foto:Novosti

Sanja je nakon diplomiranja 2006. godine počela da traži posao u struci. U novembru naredne godine raspisan je konkurs u 246. bataljonu ABHO. Bila je među prvim devojkama koje su se usudile da obuju vojničku čizmu. Napredovala je vrlo brzo.

– Stupila sam na dužnost 7. aprila u izviđačkom vodu druge čete i tu radila do prošlog decembra – otkriva nam vodnik. – Pretpostavljeni su prepoznali moj savestan trud i zalaganje. Od juna 2014. godine krenula sam na usavršavanje (liderski, osnovni, metodičko-didaktički kurs). Postala sam i instruktor obuke. Promovisana sam u podoficira 20. novembra 2015. godine i 1. decembra postavljena na dužnost komandira Odeljenja.

I dok se komandir Sanja Gašić priprema za viši kurs za podoficire, dotle je njena sestra Vanja Gajić prati u stopu.
– Oduvek mi je sestra bila idol i znala sam da neću napraviti grešku – priča za „Novosti“ razvodnik Gajić. – Od prvog dana škole su umeli da mi kažu da moj cilj treba da bude da postanem dobar učenik makar koliko i ona. I uspela sam.

Pre nego je i ona obukla vojničku uniformu, Vanja, rođena Gašić, udala se i rodila ćerku Ninu. Četvorogodišnja devojčica nije još svesna da su joj roditelji – vojnici, jer je u vojsci i Ninin tata – Ivan Gajić.

– Ćerka je mala da razume, ali vrlo brzo će shvatiti koliko važan posao radimo – ističe razvodnik Vanja Gajić. – Više puta sam konkurisala za radno mesto u vojsci, jer uniformu volim odmalena, kao što volim red, rad i disciplinu. Radim od 3. avgusta 2015. godine kao vojnik po ugovoru i velika želja mi je da ostanem u bataljonu.

Vanja se obučavala za specifičan posao dekontaminatora. Zadaci koji se ispunjavaju u teškim, masivnim odelima, pod zaštitnom opremom i zaštitnim maskama vrlo su zahtevni za oba pola.

– Obučeni smo da reagujemo u akcidentima, vanrednim situacijama koje podrazumevaju hemijsku, biološku, radiološku opasnost, ali i na pružanju pomoći stanovništvu, kao što je to bio slučaj 2014. godine u velikim poplavama, kada je bataljon radio na asanaciji terena – predočava nam mlađa sestra.
Vodnik Sanja Gašić podvlači da je pravedan komandir koji razume vojnike jer je i sama bila deo stroja. Obe sestre poručuju da se u vojsci poštuje rodna ravnopravnost. Od iskusnih vojnika su učile, „vršnjaci“ su im takođe bili podrška.

Foto: Novosti
Foto: Novosti

– Posao od nas zahteva da budemo i u odličnoj fizičkoj kondiciji, spremne za dežurstva i reagovanje – kažu nam na rastanku dve Kruševljanke u uniformi, dok ponosno pokazuju amblem bataljona 246.ABHO na desnom rukavu.

Vodnik Sanja Gašić podvlači da su njoj i sestri presudan oslonac u živitu bili roditelji, Radivoje i Dragica, koji uopšte nisu iz vojničke priče. Imali su razumevanja i vere u odluke ćerki.

– Naš otac ima običaj da kaže: „Nemam sina, a obe ćerke sam ispratio u vojsku“ – priča kroz smeh razvodnik Vanja Gajić.

Izvor:Novosti

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *