S Vanjom na 40 planina

Na kamenite i strme Đurića orlove, uzvišenje nad klisurom Đetinje sa koga pogled puca na Užice i okolinu, penju se s naporom i iskusni planinari. Pravi lomivrat, rekao bi narod erskog kraja.

Vanja Nikolic, foto privatna arhiva

A televizijska novinarka Vanja Nikolić, planinar pripravnik kako sebe skromno predstavlja, popela se prošle godine i na Đurića orlove. Da napravi jednu od emisija svog serijala “S Vanjom u planine“, vrlo gledanog na “Balkan trip“ turističkom TV kanalu koji zanimljivo otkriva nedovoljno znane lepote i vrednosti Srbije.

S tim što su stene Đurića orlova bile samo jedan od mnoštva planinarskih poduhvata Vanje i njene ekipe tokom 2020. U toj godini, da prikažu čari naših visova i zdravog pešačenja, oni su se popeli na 40 planina i snimili 44 TV epizode.

Vanja Nikolic na jednoj planini, foto iz privatne arhive

Pita se Vanja posle takvih putešestvija zašto smo svi skloni maštanju o nekim dalekim destinacijama, a da pri tom nismo ni svesni šta imamo u našem neposrednom okruženju.

– Godinu 2020. većina će pamtiti po virusu, a ja sam u takvoj godini doživela potpuno osvešćenje – ističe ona u autorskom tekstu za elektronske novine TO regije Zapadna Srbija. Podseća da su u januaru 2020. njen suprug i ona došli na ideju da snime jedan dan planinara pripravnika, s namerom da tu formu emisije ponude TV kanalu “Balkan trip“, koji je trebalo da otpočne emitovanje u martu te godine.

– U televizijskom poslu smo od 1993., moj otac je osnivač prve privatne televizije u Srbiji TV “Galaksija 32“ u Čačku, ali do tada nismo planinarili. Na našu ogromnu radost, “Balkan trip“ je prihvatio našu pilot-epizodu i tako mi poslom i snimanjem krenusmo po Srbiji.

Vanja Nikolic na planini, foto privatna arhiva

Vanja je, inače, po profesiji magistar farmacije, zaposlena u Apotekarskoj ustanovi Čačak. TV novinarstvo joj je usputni poziv i velika ljubav. Uspela je i jedno i drugo da spoji s planinama. Pri čemu ne krije da je ono što je trebalo da bude novinarska tema postala ljubav za ceo život. Priroda na svoj poseban način krepi dušu i telo.

Istina, početak u planinarenju nije lak: – Posebno ako ste bez ikakve kondicije kao što sam bila ja. Ali važno je ne odustajati već istrajati u svakoj akciji i nastaviti dalje, jer je svaki korak zapravo korak ka ličnoj pobedi i ka većem razumevanju prirode. U planini shvatiš „kako si mali i kad si jak“, da si samo zrno u beskraju lepote. Malo zrno, ali važno – kazuje Vanja.

Najviše planina obišli su upravo u Zapadnoj Srbiji: – Ovaj region je „naš rođeni“, jer smo Čačani. Počeli smo na obroncima Ovčara i Jelice, nastavili stazom br.1 na Kablaru do jednog od najlepših vidikovaca Srbije sa pogledom na meandre Zapadne Morave. Prešli 14 kilometara od Gornjeg do Donjeg Dupca i uživali u pogledu na Dragačevo. Prošetali čarobnom Orovicom, za koju većina Čačana i Požežana ni ne zna gde je, a ona vas prigrli i zavolite je na prvom pešačenju.

Sledila je zatim golema Golija i njene reke: – Lepota i ukus vode koju piješ „sa kamena“ vraća snagu i daje energiju da preguraš sve prepreke. Onda nas je dočekao “Div koji spava“, predivni Mučanj sa vidikovcima koji oduzimaju dah. Doživeli smo pravi neurbanizovani Zlatibor i od Dobroselice se popeli na Banderu (Tornik), najviši vrh Zlatibora. Pa gotovo iz centra Užica obeleženom stazom stigli na visoke Đurića orlove. Drugu sezonu smo započeli na Tari, lepotici Zapadne Srbije, i stazama kojima se ređe ide stigli do vidikovaca Orlov vis i Dujin breg. I na kraju “Staza patrijarha Pavla“ na Vujnu – navodi pređeno Vanja Nikolić.

Vanja Nikolic (u sredini) na vrhu s planinarima, foto privatna arhiva

Nekome se, kaže, možda čini da je dosta nabrojanog, a njoj da je ovo tek početak. Prijalo joj je i zato svima daje savet da krenu u prirodu.

– Mnogo nam je gledalaca javilo da su gledajući našu emisiju bili motivisani da i sami krenu u planine. Svima želim lak i siguran korak, uz planinarski pozdrav “vedro“ – poručuje ova TV novinarka.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *