Sa analize je od uzetih 688 pristiglo 598 briseva od kojih su 4 pozitivna, što je 0,6 odsto

Šezdeseti sastanak Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji grada Čačka održan je u petak, 15. maja 2020. godine, u 08,00 časova.

Gradski trg u Čačku, foto: PressLider

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Čačku napravio je malu retrospektivu broja uzetih uzoraka pa daje podatak da je od 06. maja, zaključno sa današnjih danom, uzeto 688 briseva. Sa analize je pristiglo 598, od kojih su četiri bila pozitiva, što je 0,6 odsto.

Pored toga, rađeno je i uzimanje antitela više od 300 uzoraka. Pošto su rezultati sa te analize orjentacioni i zahtevaju naknadno testiranje PCR, vođena je evidencija u smislu orjentacije i konstatovano je nekoliko sporadičnih slučajeva prisustva antitela na COVID-19.

Primera radi, kada pacijent ulazi u bolnicu radi mu se obavezno brzi test, a zatim se ista ta lica testiraju PCR.

Do sada je PCR metodom na nivou Moravičkog okruga zabeleženo 160 pozitivnih, od toga u Čačku 95, Gornjem Milanovcu 56, šest u Lučanima i tri u Ivanjici.

U prethodnom izveštaju naznačili smo da je u Čačku bilo 96 pozitivnih, međutim radilo se o jednom licu iz Lučana, tako da smo revidirali broj u Čačku na 95.

U Kovid ambulanti Opšte bolnice od 12. maja je bilo 17 pregleda i ostvareno je pet prijema, od toga su tri bila juče.

Trenutno se na infektivnom odeljenju nalazi 10 pacijenata, tri su juče otpuštena, dva se vode kao izlečena, a jedan je prebačen u tercijarni nivo.

Ukupan broj izlečenih u Čačku je 17, a u Gornjem Milanovcu 23, što čini ukupno 40.

Republički fond zdravstvenog osiguranja izveštava da su zdravstvene ustanove prijavile 956 radnika za antigensko testiranje na COVID-19.

Policijska uprava izveštava da je stanje bezbednosti normalno te da se broj lica u samoizolaciji uvećao za broj lica koja su došla iz inostranstva.

U ovom trenutku je na snazi propis po kome lice koje je došlo iz strane zemlje i testirano je tamošnjoj referentnoj ustanovi i označeno negativno, ne podleže merama samoizolacije.

Svi drugi, pa i oni koji pređu granicu, testiraju se i budu negativni, ipak podležu merama samoizolacije.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *