Selfi sa Ćirilom i Metodijem

Bajina Bašta. – Glagolja li se ćirilica, otkud đački selfi sa utemeljivačima slovenske pismenosti, a pesma o buni protiv dahija na Vikipediji, kakva pokondirenost vlada na društvenim mrežama…

Anđelka Petrović govori na Ćiričićnoj baštini u Bajinoj Bašti, foto: S. Jovičić

Te i slične teme otvorilo je drugo veče “Ćirilične baštine“ u Bajinoj Bašti zanimljivim predavanjem Anđelke Petrović, magistra nauke o književnosti. Ovaj predmet ona predaje u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, kažu zanimljivo i inovativno, što je posebno primećeno ovog proleća kada na RTS-u drži nastavu književnosti za srednjoškolce, uz pohvale i od đaka i od njenih kolega.

Anđelka Petrović, foto: S. Jovičić

Ovde u varoši kraj Drine, gde je odrasla i školovala se pre dolaska u glavni grad, Anđelka je svoj doprinos “Ćiriličnoj baštini“ dala predavanjem “Glagoljate li ćirilicu“ govoreći o primeni savremenih informacionih tehnologija u nastavi srpskog jezika i književnosti. Uz pomoć kojih ta nastava i značajna dela postaju prihvatljiviji novim generacijama. Ćirilica je važan deo ove prezentacije, pri čemu profesorka smatra našom vrednošću i privilegijom što upotrebljavamo oba pisma.

Selfi, internet animacije i druge novotarije povezala je za đake Anđelka sa pradavnim Ćirilom i Metodijem na svoj način:

– Lekciju o počecima slovenske pismenosti i radu Ćirila i Metodija obradili smo uz animacije, jer deca 21. veka najlakše uče ono što vide. Imali smo šest animacija sa dve figurice koje predstavljaju Ćirila i Metodija, uz priču kako su oni iz Vizantije krenuli u Veliku Moravsku, pa kako su njihovi učenici napravili ćirilicu. Celu lekciju smo pretvorili u niz filmića koji traju do pet minuta. Kod uvoda u obradu lekcije i animiranje učenika za novo gradivo palo mi je na pamet da bi bilo lepo da oni naprave selfi sa spomenicima slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju i srpskom prosvetitelju Dositeju, da u Beogradu pronađu ove spomenike. Taj grupni zadatak đaci su sjajno odradili, imam pregršt njihovih selfija s prosvetiteljima. Kao dodatak dobili smo i sliku Metodijeve grobnice u Rimu jer se jedno dete setilo da je išlo da je vidi, a devojčica koja je upravo bila u Danskoj da bi učestvovala u domaćem zadatku poslala je selfi sa Hansom Kristijanom Andersenom – navodi Anđelka, dodajući da samo treba imati dobru ideju, te da je ova njena inicijativa prihvaćena u nastavnom procesu, a škola u kojoj radi neguje svaku vrstu inovativnosti.

Javni čas kaligrafije sa radionicom, foto: S. Jovičić

Sledeća je bila Sterijina “Pokondirena tikva“, teško delo za mlade i u čitanju i u razumevanju: – Da bi im približila pojam pokondirenosti koristila sam društvene mreže. Pošto smo obradili ovo Sterijino delo, zadala sam im da na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru prouče šta danas znači biti pokondiren. Oni su prepoznali tu pojavu, primetivši da se na Fejsbuku i Instagramu uglavnom nalaze slike koje su doterane, sređene, gde se niko ne pojavljuje u svom istinskom vidu, to su nerealne predstave. A na Tviteru to je zaklanjanje iza tuđih misli i citata, izbegavanje da se sami izrazimo, sa željom da se predstavimo pametniji nego što jesmo. Tako su pokondirenost đaci vrlo lepo shvatili.

Anđelka i njeni učenici posebno su se istakli napravivši stranicu na Vikipediji posvećenu pesmi “Početak bune protiv dahija“. Ta epika, kaže ona, za đake je teška pre svega zbog arhaičnog jezika i vremenske udaljenosti, pa je treba prevesti na ravan da oni mogu da razumeju.

– Pravili smo tu stranicu po svim standardima svetske Vikipedije, mesec dana na tome radili. Pomogla nam je u tom procesu Vikimedija Srbije tehničkom podrškom da bi stranica bila objavljena, standarde smo zadovoljili i uspeli. Tu je i originalna animacija naših đaka. Rečju, đaci jako vole rad na ovakav način. A i ja učim od njih, oni su uvek za korak ispred nas. Za ovakav pristup imam podršku prosvetnih vlasti, mislim da je naše Ministarstvo prosvete vrlo zainteresovano za uvođenje savremenih tehnologija u nastavu – ističe Anđelka Petrović.

Javni čas kaligrafije sa radionicom, foto: S. Jovičić

Drugo veče “Ćirilične baštine“ obeležio je i javni čas kaligrafije sa radionicom za zainteresovane, i to na ulici u šetačkoj zoni Bajine Bašte, koji je održao umetnik kaligraf Dušan Mišić. Tu su se mladi Bajinobaštani oprobali u pisanju perom i drugim davnašnjim kaligrafskim veštinama, gde se ćirilica prikazuje u punom sjaju.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *