Seminar o autohtonim sortama voćaka u Srbiji

Čačak – U ponedeljak, 21. juna 2021. godine sa početkom u 11 časova, u Velikoj sali Instituta za voćarstvo, Čačak održana je promocija projekta „Inventarizacija, kolekcionisanje, evaluacija i očuvanje autohtonih genotipova jabučastih i koštičavih vrsta voćaka u Republici Srbiji u cilјu održivog korišćenja genetičkih resursa”.

Projekat je odobren u okviru Konkursa za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju tokom 2020. godine i finansiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. U realizaciji projekta, pored Instituta za voćarstvo, Čačak koji je koordinator, učestvuju Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Novog Pazara i Leskovca, kao i Privredno društvo za pružanje usluge u oblasti zaštite zdravlja bilja Zaštitnik d.o.o. Topola iz Vinče.

Na seminaru se kroz predstavljene rezultate projekta diskutovalo o značaju očuvanja autohtonih sorti kao osnove za dalja fundamentalna i primenjena istraživanja u oblasti voćarstva, kao i o mogućnostima izdvajanja klonova izvanrednih biološko-pomoloških osobina koji bi mogli biti masovnije uvedeni u proizvodnju na širim područjima ili u okviru pojedinih lokaliteta, što predstavlja osnovu buduće zaštite geografskog porekla, kako genotipova, tako i njihovih proizvoda.

PR tekst

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.