Seminari iz oblasti voćarstva u Institutu za voćarstvo Čačak

Čačak – Institut za voćarstvo, Čačak i Grad Čačak u predstojećem periodu organizuju tri seminara iz oblasti voćarstva, u okviru Edukativnog programa koji se realizuje kao podrška sprovođenju politike poljoprivrednog razvoja na teritoriji Grada Čačka.

Edukativnim programom su predviđene prezentacije prilagođene različitim ciljnim grupama, stručna predavanja i praktične radionice u laboratorijama Instituta, kao i u demonstracionim zasadima Instituta i kod poljoprivrednih proizvođača. Ciljne grupe u okviru programa su učenici osnovnih i srednjih škola, proizvođači/voćari i udruženja voćara, kao i različite grupe stanovništva kojima voćarstvo predstavlja dodatnu delatnost.

Predstojeći seminari iz oblasti voćarstva, namenjeni su proizvođačima kontinentalnih vrsta voćaka i organizovaće se 24. novembra, 01. decembra i 08. decembra 2017. godine, u Velikoj sali Instituta za voćarstvo, Čačak, sa početkom u 10 časova.

Na seminarima će se diskutovati o aktuelnom sortimentu i savremenoj tehnologiji gajenja jabučastih (jabuka i dunja), koštičavih (šljiva, kajsija, trešnja i višnja), jezgrastih (orah i leska) i jagodastih (jagoda, malina, kupina, ribizla, borovnica i aronija) vrsta voćaka; pravilnoj i kontrolisanoj primeni hraniva; dobijanju proizvoda više vrednosti primenom savremenih tehnoloških postupaka.

Na seminaru planiranom za 24. novembar 2017. godine, diskutovaće se o aktuelnom sortimentu i tehnologiji gajenja jabuke, dunje, oraha i leske, kao i primeni mikrobioloških đubriva u voćarstvu. Posle završetka predavanja, održaće se radionica u okviru koje je planirana praktična demonstracija savremenih pomotehničkih mera kod jabučastih vrsta voćaka.

Drugi seminar, planiran 01. decembra 2017. godine, obuhvatiće predavanja posvećena aktuelnom sortimentu i tehnologiji gajenja koštičavih vrsta voćaka  šljiva, kajsija, trešnja i višnja, kao i dobijanju proizvoda više vrednosti primenom savremenih tehnoloških postupaka  sušena šljiva i šljivovica. Posle završetka predavanja, planirana je praktična radionica u okviru koje će se demonstrirati savremene pomotehničke mere kod koštičavih vrsta voćaka.

Seminar posvećen jagodastim vrstama voćaka, planiran je 08. decembra 2017. godine i koncipiran tako da obuhvata predavanja posvećena aktuelnom sortimentu i tehnologiji gajenja jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice i aronije, kao i ishrani različitih vrsta voćaka.

Institut za voćarstvo, Čačak i Grad Čačak pozivaju proizvođače svih vrsta voćaka, one koji tek nameravaju da to postanu, voćare-amatere, kao i sve zainteresovane da prisustvuju seminarima, da razmenimo iskustva na obostrano zadovoljstvo i korist!

PressLider

Ovaj tekst je deo medijskog projekta “Znanju na znanje 2017“ koji PressLider organizuje u okviru konkursa Grada Čačka za osvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017.godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.