Sezona za nezaborav na Tari i Drini

Najbolja poseta u nepovoljnoj godini – to je učinak ovogodišnje glavne turističke sezone u bajinobaštanskom kraju. Gosti su u doba epidemioloških teškoća masovno pohrlili na planinu Taru i reku Drinu, u potrazi za pravim odmorom u predelima očuvane prirode.

Banjska stena

Opština Bajina Bašta nikad nije imala veću popunjenost smeštajnih kapaciteta, sumiraju u Turističkoj organizaciji ‘’Tara-Drina’’. Navode da je tokom jula, avgusta i septembra sav smeštaj na Tari, uz Drinu i u Bajinoj Bašti bio popunjen, a izuzetna popunjenost zabeležena je i u oktobru.

Tara je ove sezone bila jedno od najposećenih mesta u Srbiji. U hotelima Vojne ustanove i drugim turističkim objektima tražila se slobodna soba. Ne pamti se ovoliko interesovanje turista da svoj odmor provedu na ovoj planini, čiji su vazduh i podneblje lek za umorne. Tara je letos mnogima zamenila more: vodeći hotel ‘’Omorika’’ ugostio je tokom leta preko 9.000 posetilaca koji su ostvarili 38.000 noćenja.

Na području bajinobaštanske opštine najposećenije tačke u letnjoj sezoni bili su vidikovac Banjska stena u Nacionalnom parku Tara, zatim Kućica na Drini, reka Vrelo i jezero Perućac.

Kućica na Drini

Neretko se čekalo u redu za fotografisanje na najpoznatijem srpskom vidikovcu i pored čuvene kućice u reci koja je simbol ovog dela Podrinja. Veliki broj turista posetio je i manastir Raču, a u ovoj sezoni poraslo je interesovanje za pohod na srednjovekovno utvrđenje Solotnik na obroncima Tare.

Izvor reke Vrelo

Prilikom dolaska turista u Bajinu Baštu mnogi su zastajali na Kapiji Podrinja da se dive ulasku u magičnu drinsku dolinu. Naročito atraktivne za turiste bile su vožnje brodom po jezeru Perućac. Kroz kanjon Drine, između dva nacionalna parka (NP ‘’Tara’’ u Srbiji i NP ‘’Drina’’ u Republici Srpskoj). Kupači i ribolovci letos su opsedali sve pogodne prilaze Drini od Perućca do Bačevaca.

Jezero Perućac

U Bajinoj Bašti turisti su svraćali da vide degustacione centre dve čuvene rakije ‘’BB klekovače’’ i ‘’Stare pesme’’. U okolini uživali u vožnji čamcima, planinarenju, kanjoningu, plivanju, lovu i ribolovu, poseti vrednim kulturno-istorijskim sadržajima. Pogodovalo im je gostoprimstvo domaćina i izuzetna hrana, uz smeštaj u hotelima, apartmanskim naseljima uz Drinu, vilama sa bazenima, vikendicama i brvnarama na planini Tari.

Masnastir Rača

I ove godine, pod posebnim uslovima i uz poštovanje propisanih mera, ipak su uspele da se održe neke od lokalnih manifestacija. Najviše učesnika i onih koji su pratili sadržaje, kao i medijske pažnje, privukli su ‘’Ćirilična baština’’, ‘’Bašta fest’’ i ‘’Tribalion’’.

Press Lider / TORZS

Foto: Arhiva TO Tara Drina

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *