Širok pogled s vidikovca

Ako se po čemu izdvaja regija Zapadne Srbije, poznata po posećenim turističkim planinama, selima i pećinama, onda su to svakako vidikovci. Uređena mesta na uzvišenjima s kojih se nadaleko pogled širi i uživa u prizorima. Takvih vidikovaca je čak 28 na ovom području, na raznim tačkama i odredištima.

Vidikovac Banjska stena, foto: S. Jovičić

Neki od njih, poput Banjske stene na planini Tari ili vidikovaca Molitva i Veliki vrh nad meandrima Uvca, izuzetno su posećeni, van naših granica su se pročuli. Turizam Srbije se i tim atraktivnim prizorima promotivno svetu predstavljao. Pišu da je po anketi TOS-a, napravljenoj među turistima, Banjska stena bila jedan od tri najposećenija domaća lokaliteta u 2020. godini.

Pogled s vidikovca Molitva, foto: S. Jovičić

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, kako za “Magazin“ kazuje njen direktor Miroslav Rađen, ključne korake na izgradnji i opremanju vidikovaca preduzela je tokom 2016. i 2017. godine.

– Mi smo u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma, tada uredili 16 vidikovaca u turističkim centrima ovog dela Srbije. Od njih, četiri vidikovca opremljena su panoramskim teleskopima. Potvrdilo se u godinama koje su sledile da je vredelo ulagati u sve te poduhvate, važne dodatne sadržaje turističke ponude. Vidikovci našeg kraja postali su veoma posećena mesta, sa njih turisti rado posmatraju okolinu i uživaju u izuzetnom pogledu. Što se posebno pokazalo u ovo doba pandemije, kada se veliki broj posetilaca odmarao u ovim krajevima čiste prirode, pridodajući boravak na vidikovcima tom zdravom i aktivnom odmoru – ističe Rađen.

Lepota i raznovrsnost prizora u regiji Zapadna Srbija čini da pogledi s visine ovde bude upečatljivi. Da obuhvate širinu prostora prelazeći preko naselja, brda i polja, reka i jezera, vrhova i kanjona, impresivnih pejzaža. Mnogi su već posetili poznate vidikovce na Tari, meandre Uvca posmatrali sa Velikog vrha i Molitve, prostranstva Zlatibora sa Tornika i Gradine, čuvenu Kućicu na Drini sa bajinobaštanske obale, meandre Zapadne Morave sa visa Kablara, varoš Prijepolje sa Sokolice, Arilje sa Klokoča, grad Užice sa Zabučja…

Pogled na kućicu na Drini, foto: S. Jovičić

Jedan od najčešće fotografisanih prizora je s vidikovca Banjska stena na Tari. Od Mitrovca je udaljen šest kilometara, sa njega puca pogled na kanjon Drine, jezero Perućac, beskrajne šume Tare. U blizini je vidikovac Bilješka stena, na 1.255 metara nadmorske visine, s koga se može videti i Pančićeva omorika. Poznata u bajinobaštanskom kraju je Kućica na Drini, mnogi turisti dolaze da je vide, pa je vidikovac-platforma napravljena na mestu odakle turisti često slikaju to neobično zdanje.

Vidikovac na Zabučju kod Užica, foto: S. Jovičić

Sa brda Zabučje, gde je uređen plato i postavljen panoramski teleskop, kao na dlanu se vidi Užice u kotlini i zidine srednjovekovnog Starog grada. Užičkom području pripada i Mokra Gora, u kojoj je uska turistička pruga “Šarganska osmica“ usred prelepih predela planine Šargan. Tu su pored dva vidikovca: jedan iznad železničke stanice Jatare, a s drugog zvanog Krst vide se dva nivoa uske pruge i tuneli na “osmici“.

Vidikovac zvani Krst kraj uske pruge na Šarganskoj osmici, foto: S. Jovičić

Na najposećenijoj planini Srbije Zlatiboru vidikovci su na četiri mesta: kod najvišeg vrha Tornika, brdu iznad Čajetina zvanom Gradina, na Obadovom brdu u blizini lokaliteta Oko i iznad sela Dobroselica. Zlatar ima dva zanimljiva vidikovca: Hodžina stena je na Zebinovcu u Novoj Varoši, a Savina stolica, nazvana po legendi o odmorištu Svetog Save, nalazi se u selu Debelji i nudi impresivan pogled na Zlatarsko jezero.

Sjenički vidikovac Veliki Vrh jedan je od najpoznatijih panoramskih prizora u Srbiji, uzdiže se iznad meandara Uvca i Ledene pećine. Tačno naspram njega je Molitva, vidikovac s koga je izuzetan pogled na Sjeničko jezero, meandre i rezervat prirode. Sa uzvišenja Sokolica, gde je lepo uređen plato do koga vode asfaltni put i planinarske staze, posmatra se grad Prijepolje.

Vidikovac Sokolica kod Prijepolja, foto: S. Jovičić

Atraktivna Ovčarsko-kablarska klisura ponosi se ne samo izuzetnim prirodnim lepotama, već i sa četiri svoja vidikovca. Vidikovac na vrhu Kablara gleda na “uklještene“ meandre Zapadne Morave i širi se nadaleko ovim prostorom “srpske Svete Gore“. Sa onoga na planini Ovčar, do koga vodi pešačko-planinarska staza duga 16 kilometara, pruža se čaroban pogled na klisuru. Ovde su još dva vidikovca: iznad puta od Ovčar Banje ka Vidovi vidikovac Pejice gleda na istoimeno rečno poluostrvo, a vidikovac Treći meandar je na uzvišenju iznad Vidovskog tunela.

Pogled na Ovčarsko- kablarsku klisuru, foto: Wikimedia

U ovoj regiji su i dva kod Arilja: iznad naselja je vidikovac Klokoč, a drugi je na ovdašnjem uzvišenju Gradina. U požeškom kraju najlepši pogled na pitome udoline je sa Tometinog polja. Na ivanjičkom području vidikovci su u Kušićima, s koga se vide okolne planine, i na Mučnju (najviši vidikovac, na 1.534 metra) gde rado dolaze mnogi ljubitelji aktivnog odmora. Živopisni kosjerićki kraj, turistima uvek zanimljiv, ima tri vidikovca: Kozomor u okolini Kosjerića, Mali Povlen na 1.347 metara i Paljba u blizini Divčibara.

(objavljeno u “Politikinom“ dodatku “Magazinu, autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *