Škola sa bogatom tradicijom: VŠTSS u Čačku u godini jubileja upisuje 61. generaciju studenata

Čačak – Danas je na Visokoj školi tehničkih studija u Čačku na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali direktor škole dr Dragan Brajović, članovi rukovodstva dr Anđelija Mitrović, dr Jelena Jovanović i dr Radisav Đukić, profesor Ivana Krsmanović i studenti, predstavljene aktivnosti škole i obeležavanja jubileja, 60 godina VŠTSS, kao i aktuelni upis studenata.

Prema rečima prof. Ivane Krsmanović škola se danas može pohvaliti sa oko 1000 aktivnih studenata na osnovnim i master strukovnim studijama koji dolaze iz Srbije i okruženja.

Profesor Ivana Krsmanović

“VŠTSS je pionir visokog obrazovanja u Čačku. Ponosni smo na činjenicu da je visoka škola osnovana u gradu Čačku, kao prva visokoškolska ustanova u ovom delu Srbije. Iako je počela skromno, sa dva smera, danas je škola moderna ustanova visokog obrazovanja, akreditovana, državna ustanova koja je odškolovala više od 7000 inženjera različitih profila”, rekla je Krsmanović u uvodnom izlaganju ističući kao posebnu prednost škole postojanje savremeno opremljenog Grafičkog centra u koji je, kako kaže, škola iz sopstvenih sredstava izdvojila više miliona dinara samo tokom poslednje dve godine.

Direktor VŠTSS profesor dr Dragan Brajović

Direktor VŠTSS profesor dr Dragan Brajović naveo je da je ova visokoobrazovna ustanova od dana osnivanja. 01. novembra 1960.godine, prošla jedan dug i dinamičan period.

“U ovoj školi su stasale mnoge generacije, iznedrili se mnogi profesori i mnoge generacije uspešnih inženjera koji su radili na čitavom region bivše Jugoslavije. Imamo nekoliko studenata koji rade u Evropskoj uniji sa sertifikovanim diplomama naše škole, tako da smo vrlo ponosni na ovih 60 godina. Mi smo proslavu jubileja posvetili i gradu pa smo njegovo obeležavanje nazvali “60 godina visokog školstva u Čačku”. Veliko hvala osnivačima VŠTSS u ime svih nas koji radimo ovde, u ime studenata i u ime privrede čitavog regiona. Ove godine upisujemo 61. generaciju studenata, a škola se pokazala kao jedna žilava organizacija spremna da vodi borbu sa novim trendovima, da bude aktuelna i atraktivna i da prati šta se dešava na tržištu. Svi podaci o aktivnostima škole, broju studenata, studijskim programima, govore u prilog tome da se radi o jednoj ozbiljnoj i kvalitetnoj školi”, naglasio je Brajović dodajući da se nada da će uz pomoć lokalne samouprave i razumevanja Ministartsva nastaviti da rade tako da ostanu na putu strukovnih studija.

Direktor je izrazio svoje divljenje zbog velikog interesovanja studenata iz svih delova Srbije za studiranje na VŠTSS nazivajuću školu “jednom fabrikom u Čačku koja izuzetno dobro funkcioniše”.

Šef odseka za menadžment dr Jelena Jovanović

Šef odseka za menadžment dr Jelena Jovanović navela je podatak da je Visoka škola tehničkih studija u Čačku otvorila u proteklom periodu novi računarski centar sa 20 računara poslednje generacije čime je, kako kaže, rad na zahtevnim grafičkim i mašinskim programima studentima mnogo brži i lakši.

„Računari poslednje generacije lako izvršavaju sve naredbe studenata a ono što se modelira na računaru, može se i reprodukovati, odnosno štampati na 3D štampaču. Pored toga, računarski centar omogućava studentima i najbolje moguće uslove za rad u različitim oblastima informacionih tehnologija. U okviru unapređenja rada Naučno-istraživačke jedinice VŠTSS Čačak posebni rezultati postignuti su potpisivanjem learning partnerstva sa svetski renomiranom Microsoft korporacijom i otvaranjem Pearson VUE testing centra. Zahvaljujući partnerstvu sa  Microsoft-om škola ima ekskluzivno pravo da studentima organizuje obuke prema Microsoft Dynamics Certificate Program-u i omogući da dobiju odgovarajuću diplomu koja je priznata u celom svetu“, kazala je Jovanović.

Dr Anđelija Mitrović, šef mašinskog odseka

Dr Anđelija Mitrović, šef mašinskog odseka istakla je da Visoka škola tehničkih strukovnih studija u Čačku ima dva nivoa studija: osnovne i master strukovne studije.

„Na osnovnim studijama akreditovano je ukupno 8 studijskih programa (Elektroenergetika, Elektronika i računarstvo, Proizvodno mašinstvo, Inženjerska informatika, Grafička tehnika, Informacione tehnologije, Proizvodni menadžmenti i Ekološki menadžment). Na master strukovnim studijama, pored 3 već akreditovana studijska programa (Elektroenergetika, Elektronika i računarstvo, Mašinstvo i inženjerska informatika), Škola je, ove godine, akreditovala još jedan studijski program Proizvodno inženjerstvo čija je svrha da se istovremeno ponudi objedinjen i širok spektar znanja iz tehničko-tehnološke oblasti za proširenje stručnih veština u okviru proizvodnog menadžmenta i grafičke tehnologije“, kazala je Jovanović.

Profesor dr Radisav Đukić

Profesor dr Radisav Đukić naveo je da ove godine škola upisuje 61. generaciju studenata na osnovnim strukovnim studijama i 4. generaciju na master strukovnim studijama.

„Treba istaći podatak da je diplomu više, odnosno visoke stručne spreme, od osnivanja Škole 1960. godine do danas, steklo više od 7000 studenata. Atraktivnost akreditovanih studijskih programa, kvalitet u nastavi i primenljivost stečenih znanja nakon završetka studija nisu samo prepoznali građani Čačka i Srbije. Naši studenti dolaze iz Crne Gore, Severne Makedonije, Republike Srpske i drugih zemalja u okruženju i šire. Škola već 11 godina publikuje stručni časopis Tehnika i praksa i studentski list Indekspres. U duhu jubileja, promovisaćemo specijalne brojeve ovih časopisa koji koji će svojim obimom i kvalitetom dodatno doprineti proslavi 60 godina škole. Uz ove časopise, biće priređeno prošireno izdanje letopisa, mini-monografija, u kojoj će biti dostupni svi podaci o školi, od osnivanja, njenog razvoja i modernizacije, do rezultata koje je ostvarila do 2021. godine“, reko je Đukić.

Student Sanja Živanović

Student Sanja Živanović iz Gornjeg Milanovca koja završava prvu godinu strukovnih studija, smer grafička tehnika, nosi samo pozitivne utiske i ima reči hvale za izabranu školu.

“Smatram da ću kada završim ovu školu biti dobar inženjer jer ovde imamo stručnu praksu kroz koju možemo da radimo u firmama i tako steknemo potrebno znanje neophodno za posao koji budemo želeli”, rekla je Živanović.

Student Ilija Ječmenica

Ilija Ječmenica student master strukovnih studija VŠTSS i predsednik Studentskog parlamenta ove škole poručio je svim srednjoškolcima koji razmišljaju za koju školu da se opredele da to, kako kaže, bude baš Visoka škola tehničkih strukovnih studija u Čačku.

“Ovo je škola sa jednom veoma dugom tradicijom u samom obrazovanju i svim budućim studentima pružiće veoma dobar kvalitet obrazovanja, nakon kojeg će lakše moći da dođu da zaposlenja. Naša škola pruža veoma dobre strukovne master studije u trajanju od dve godine, koje upisujemo nakon završene tri godine osnovnih studija i tako ostvarujemo isti rang bodova kao da smo upisali master studije na nekom od fakulteta. Sve što nas, kao inženjere, objedinjuje jeste taj praktičan rad jer škola je opremljena dobrim instrumentima, a samim tim po završteku školovanja studenti će lakše naći željeni posao”, istakao je Ječmenica.

Završna svečanost proslave 60 godina škole planirana je za 30. oktobar u Domu kulture. Prateći program svečane dodele diploma toga dana sadrži i svečanu akademiju i bogat umetnički program. Akademija će biti svojevrsno podsećanje na spregu obrazovanja i privrede grada Čačka koja je osnovala školu 1960.godine, ali i predstaviti školu široj javnosti kao instituciju koja je odolela svim izazovima na koje je nailazila tokom 60 godina postojanja.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: PressLider / Lejča photagraphy

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.