SPC I NJENI VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU VELIKI PRAZNIK I KRSNU SLAVU MITROVDAN

pravoslavna crkva 8. novembra obeležava krsnu slavu Svetog Dimitrija Solunskog i Mirotočivog ili kod nas Srba poznatiju kao Mitrovdan.

Solunskim ga zovemo jer je rođen u Solunu, 280.g. Bio je jedino dete svojih blagorodnih roditelja. Otac ovog svetitelja bio je vojvoda i kada je on umro hristoborni Maksimijan postavio je sv. Dimitrija umesto oca za solunskog vojvodu.

Posebno carevo naređenje odnosilo se na progon hrišćana ali Dimitije je, suprotno naredbi, čak javno ispovedao svoju veru u Hrista. Kad je car to saznao, Dimitrije je (znajući šta ga čeka) razdelio sav svoj imetak i mirno stupio u tamnicu spreman na stradanje. Posle nekoliko dana vojnici su kopljima izboli svetitelja, iako su ga našli na molitvi.

U Solunu, hrišćani su kradom sahranili njegovo telo i na tom grobu su se mnogi isceljivali. Nad tim grobom podignuta je mala crkva, a nekakav velmoža Leontije nakon što se izlečio od teške bolesti, podigao je nad svetiteljevim moštima mnogo veću crkvu 413. g. I danas se unutar crkve mogu videti delovi rimskog kupatila gde su Rimljani držali Svetog Dimitrija i pogubili ga. Unutar crkve nalazi se sarkofag sa njegovim moštima.

Zašto ga zovu sv. Dimitrije Mirotočivi?

Po predanju, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije “bdeo nad tim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća”, a i danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju.

Opanak.net

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *