Spisak srpskih potreba

Mislim ja tako… Što, Rado moraš uvek da kažeš šta misliš? Zašto se objašnjavaš i ispravljaš krivu Drinu? Kako smeš da pišeš sve što pišeš? Što ne ćutiš i gutaš g***a? Vidiš da nam spasa nema i da je sve crnje? Hvala Bogu te imaš posao, i to državni! Imaš da jedeš i piješ i imaš gde da živiš! Eh, da! To je poenta života. Zadovoljiti onu prvu najosnovniju – fiziološku potrebu. Potrebu za hranom, vodom, vazduhom, snom i seksom. A ostale su nevažne, a i nisu za ljude.

Valjda!

I šta da radimo sa onim ostalim životnim potrebama? Da ih naguramo pod tepih kao da ne postoje i kao da tamo neki psiholog nije sve lepo objasnio. Koga interesuje šta je neki izlapeli amerikanac teoretisao? E pa baš zbog toga neinteresovanja i željom za promenom, u Srbiji je pred usvajanjem nova hijerarhija potreba! Ljudskih. Srpskih! Slična kao tog izlapelog starca, samo malo drugačija. Mada forma je važna, koga briga za suštinu!

Potreba za hranom

Imamo je koliko ‘oćemo. Vidimo da se narodne kuhinje otvaraju na sve strane! Vidimo da su kontejneri postali komisione prodavnice. Ima čak i hrane. Lakše je u onim kontejnerima gde se vrši selekcija otpada, priznajem! Molim vas, zbog navedenog da selektujemo svi. I hleb što više da jedemo. Manje će imati mesta za meso! Znači, potreba može da ostane. Biće zadovoljena, pa kako god!

Potreba za vodom

Važna potreba. Da ostane na listi. Što više vode, manje hrane staje u želudac. Po automatizmu se reguliše potreba za hranom. Princip uštede i kompenzacije! Mada, toliko nam je važno šta je koja starleta rekla u kvizu; koliko puta je Kristijan odložio ležanje u ćuzi; koliko Zokača (znate koja Zokača?) voli da izgleda lepo; koliko On spava i šta je napisao na društvenim mrežama, od pitanja vode. Ionako će je za par godina kupiti tamo neki, pa nam istu tu prodavati u flašicama! Onda ipak malo preformulisati ponuđenu listu i odmah usvojiti kao potrebu za flaširanom vodom!

Potreba za vazduhom, snom, seksom

Sve imamo, samo porez da nam ne uvedu. Naročito na seks. Mada, kako je vreme došlo, ne bi se od tog poreza niko ovajdio. I čisto gubljenje vremena. Toliki narod po 11 minuta, pa malo li je? A zemlja propada, a krediti za otplatu stižu, a gubi se i vreme. Promeniti ovu potrebe u bespotrebu. Skinuti sa liste! Vazduh neka ostane, a san obavezno ukinuti. Ako može On, što ne bismo i mi mogli? Ionako treba po modelu da se ponašamo.

Potreba za bezbednošću

Pa jašta da jesmo bezbedni! Uvek i na svakom mestu! Na ulicama sve mirno. Nema pucnjava. Nema droge. Nema korupcije. Nema kupovine bubrega ispod tezge. O sigurnosti onog JMBG, mislim o krađi identiteta i te gluposti, da ne brinemo! To se samo dešava bratu od Njega. Baksuz, stalno se nešto bratu zalomi. Valjda će uhvatiti te što su mu krali ime i prezime? Baš rade na tome, čini mi se čuh onomad? Znači, bezbednost skinuti sa liste potreba! Bespotreba čista!

Potreba za sigurnošću u zdravstveni sistem

Još da mi neko kaže zbog čega mu je važna ova potreba? Šta će nama zdravlje uopšte? Ovo naše po svim svetskim baždarenim uređajima je stanje kome ili smrti! Znači ne postoji. Ako propišu da svi moramo da nosimo naočare, moraćemo. Kakva sočiva i ostale zajebancije. Naočare i to one socijalke. Sive ili crne. Nema ni okvir ni boja da se bira. Još da se razbacujemo u toj sigurnosti. I ovu bespotrebu skinuti sa liste!

Potreba za pripadnošću

Valjda je dovoljno što smo nebeski narod, što smo jeli zlatnim viljuškama i kašikama kada su ostali jeli prstima, što nam se knez Lazar žrtvovao da za Srbe izbori carsko nebesko. Valjda je dovoljno što smo imali Miloša Obilića i Kraljevića Marka. To nas održava u životu. I Vuk Branković nas održava u životu. I tako, dok je nama tih junaka od pre par vekova, možemo da pripadamo! Taman posla da ih zaboravimo toliko da se na njih ne pozivamo kad je najcrnje. Zbog održavanja u životu, potrebu pripadnosti nebeskom narodu zadržati.

Potreba za prijateljima, porodicom i tako to

Ma dajte, molim vas, ko još ima vremena za to! Prijatelji će ionako (kao pomenuti Vuk Branković) da nas izdaju, i najbolje je odmah ih otkačiti. Skreću pažnju od bitnih stvari. I njih maknuti sa liste. Porodica ionako izumire. Svi jurcaju na svoju stranu, pa kada se okupe ponašaju se kao poznanici, pa se polako upoznaju sa navikama, manama i vrlinama. Znači, i ovo je čista bespotreba! Brisati sa liste!

Potreba za uvažavanjem

Mislim za samopoštovanjem, za uspehom, poštovanjem drugih… Ne dovodi se uopšte u pitanje da smo je zadovoljili. Silom ili milom. Nebitno. U potpunosti.

Zadovoljili smo osnovne potrebe, ove sada nadpotrebe idu od sebe i sa njim. I ka Njemu. Pošto smo makli sve bespotrebe, onda možemo da pričamo o uspehu, jer do istog iključivo dolazimo sami, uz odricanja i trpljenja, a onda zadovoljavamo i potrebu za poštovanjem i uvažavanjem.

Mislim, da poštujemo i uvažavamo. Njega! Vrlo važna ljudsko srpska potreba. I tako smo mic po mic, sa malo hleba, puno flaširane vode, neograničenim utroškom vazduha, bez prijatelja, bez seksa, bez sna, uz bezgranično poštovanje i uvažavanje Njega, izgradili i potpuno samopoštovanje.

I ima li razloga uopšte pričati o potrebi za samoostvarenjem? Kao moralna bića smo potpuno spontano prihvatili činjenicu da smo samoostvareni.

I da rezimiramo srpsku hijararhiju potreba

Imaš da jedeš i piješ! Ćuti i ne pričaj ništa. Pomisli na narodne kuhinje i neselktovani otpad u kontejnerima. Sreća nevidjena!

Imaš vazduh besplatan! Diši samo i ne misli ništa. Ćuti kada možeš da dišeš gde hoćeš! Sloboda! 

Imaš svoj krov nad glavom! Ogromna sreća. Zamisli da otplaćuješ krediti u švajcarcima? Ćuti i živi ispod sopstvenog krova nad glavom.

Imaš posao! Ćuti i radi. Dobro je kada ga imaš. Biće i plata nekada. Samo polako! 

Imaš i kola!

Imaš pristup internetu! Ponekad smeš da i kažeš šta misliš! Ćuti i slavi dan kada nam je izglasana nova lista srpsko ljudskih potreba.

Čestitam, srećni čoveče. Zadovoljio si najvišu potrebu. Ljudsku. Samoostvarenost. Srećan i nasmejan bio.

Kolumnista, 20. mart 2016. http://kolumnista.com/spisak-srpskih-potreba/

 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *