Spoj Srbije i Kine u vrtiću “Jihai Mama Vong“

Dečja živost i graja osvojili su prostore novootvorenog vrtića “Jihai Mama Vong“ u naselju Pora u Užicu, pred čijim ulaznim vratima su dve table: jedna sa natpisom na srpskom uz sliku sunca među brdima, druga sa kineskim slovima ispisanim pored slike medvedića pande.

Prizor iz vrtića, foto: S. Jovičić

Nedavno je proradio ovaj vrtić srpsko-kineskog prijateljstva, kako ga nezvanično zovu, decu primio s prvim danima septembra. Potom je i svečano otvoren, s tim što se dolazak predstavnika Kine ovde očekuje za Dan grada 9. oktobar. Domaćini se već pripremaju da programom dočekaju goste, možda bude i kakva dečja recitatacija na kineskom…

A gosti iz najmnogoljudnije zemlje pažnju itekako zaslužuju. Da nije bilo donacije iz Kine (340.000 evra) još bi, nema sumnje, ovde stajale zidine odavno započetog a nezavršenog zdanja dečjeg vrtića. Najveće zasluge za ovu kinesku pomoć nosi Linda Vong, predsednica korporacije “Jihai grup“ iz koje je i stigla donacija. Linda se, došavši 2015. s grupom kineskih privrednika u Užice, zainteresovala da pomogne užičkoj deci, obezbedila potrebni novac da se započeto završi, pa više puta dolazila u grad na Đetinji da prati radove na ovom objektu. Užičani su, po završetku poslova, odlučili da se kao čin zahvalnosti donatorki Lindi, koju deca u Kini zbog dobročinstava zovu Mama Vong, vrtić na Pori nazove “Jihai Mama Vong“. Takvu odluku je i gradska skupština ozvaničila.

Spoj Srbije i Kine u vrtiću Jihai mama, foto: S. Jovičić

O tom osobenom spoju Srbije i Kine na ovom zajedničkom poslu, ukupno vrednom oko milion evra, svedoči viđeno na ulazu u novi vrtić. Na zidu u predvorju uramljena je fotokopija čeka u iznosu od 2 miliona i 473 hiljade juana (oko 340 hiljada evra) koliko je iznosila donacija “Jihai grup“ korporacije. Tu su i vidne poruke na srpskom i kineskom: “Prijatelja možeš imati jedino ako si prijatelj“, “Dečji život je poput komada papira na koji svako ostavlja belešku“. A u prostoru vrtića sve je lepo i moderno. Prostrane i osvetljene sobe, savremeno opremljene prostorije, video nadzor. Dok nas glavna vaspitačica vrtića Nada Ponjavić provodi kroz objekat primećujemo mnoštvo živopisnih igračaka i slikovnica, neobične ormariće, modernu tehniku, kvalitetnu opremu u kuhinji, savremenu vešernicu, sve mirisno i čisto. Napolju je lepo dvorište sa spravama i mekom podlogom da se deca prilikom pada ne povrede.

– Za sada imamo 70 mališana u četiri grupe, uglavnom iz naselja Pora. Mada i roditelji iz centra grada počinju ovde da dovode decu, jer su ostali vrtići u gradu prebukirani, a ovde ima mesta za ukupno 130 dece. Tek smo počeli s radom i traje period prilagođavanja, s tim što smo za sada vrlo zadovoljni saradnjom s roditeljima – ističe Nada Ponjavić, iskusna i proverena u ovom poslu, uz koju je ovde mlad kolektiv: novi vrtić dobio je mlade vaspitačice i medicinske sestre. Jedna od njih, Zorica Tripković kojoj je ovo prvo zaposlenje, rekla nam je da je prezadovoljna decom i njihovim roditeljima, kolegama, uslovima rada.

Foto: S. Jovičić

S obzirom da je ranije bilo najavljeno da će mališani u ovom vrtiću učiti kineski jezik, pitamo glavnu vaspitačicu Nadu da li su s tim krenuli: – Još to nismo počeli. Najpre ćemo anketirati roditelje dece šta misle o učenju kineskog i videti koliko je zainteresovanih da im deca stiču ta znanja. Bude li interesovanja onda ćemo organizovati da starije grupe dece stiču osnove kineskog – odgovara Nada. Već je bilo najava da će za učenje kineskog u ovom vrtiću pomoć oko profesora, udžbenika i ostalog dobiti iz Kine, a i Linda Vong je prilikom dolaska početkom godine donela, uz igračke za decu, i knjige i slikovnice na kineskom jeziku. Pri tome, ona je istakla zadovoljstvo izgledom vrtića, rekavši da će on promovisati kulturološku i svaku drugu razmenu srpskog i kineskog naroda.

U Užicu, inače, žive pojedine kineske porodice (uglavnom se bave trgovinom), ali malih Kineza još nema u vrtiću “Jihai Mama Vong“. Sada pažnju među mališanima u ovoj ustanovi privlače brat i sestra tamnije puti, deca jednog fudbalera afričkog porekla nastanjenog u Užicu.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *