Srpska planina i hrvatske pećine u zajedničkom projektu

Planina Tara. – Najšumovitija srpska planina i hrvatski pećinski park sa 24 speleološka objekta uspostavljaju mostove saradnje zajedničkim projektom “MOST“ (monitoring-održivost-saradnja-Tara). Čija je realizacija upravo počela, s ciljem da se sačuvaju ova zaštićena područja unapređenjem praćenja nelegalnih i neodrživih praksi u njima.

Pogled s planine Tare na reku Drinu, foto S.Jovičić

Nosilac ovog projekta (vrednog oko 10 miliona evra, s podrškom EU) je Nacionalni park “Tara“ čije službe posvećeno čuvaju prirodne vrednosti istoimene planine. Park zahvata oko 25.000 hektara, od kojih je 80 odsto teritorije pod šumama (Taru zovu “pluća Srbije“). Ovde ima 1.156 biljnih vrsta, 140 vrsta ptica i 58 vrsta sisara (uz ostalo, i najbrojnija populacija medveda u Srbiji). Za šetnje Tarom uređeno je oko 290 kilometara planinarskih staza. Ovde je priroda zaštićena, s tim što na njenoj zaštiti uvek valja raditi.

Plakat projekta MOST

Partner u projektu “MOST“ (uz Planinarski klub “Tara“) je takođe iz prirodno atraktivnog i zaštićenog područja, i to iz Like u Hrvatskoj. Reč je o Javnoj ustanovi “Pećinski park Grabovača“. Ovaj posećeni prostor, za koga predstavljaju da je jedini pećinski park u Evropi, nalazi se 2,5 kilometara od mesta Perušić. U parku su 24 speleološka objekta (pećine, špilje, jame), od kojih su pet pećina geomorfološki spomenici prirode. Ovde se stručna istraživanja obavljaju još od pre 180 godina. Obodom parka teče ponornica Lika, ovde su i vidikovci sa kojih pogled širi na ovu reku, Ličko Polje i veći deo Velebita. Dve trećine parka su pod bukovom šumom, tu raste 118 vrsta biljaka, a ima i 19 vrsta pećinske faune.

Uz osnovni cilj projekta “MOST“ da se boljim praćenjem očuvaju dva zaštićena područja iz Srbije i Hrvatske, namera je da se uspostavi obrazac po kome će lokalne zajednice u svojim redovnim poslovima na tim područima ujedno obavljati, kako se ističe, monitoring nad nelegalnim i neodrživim praksama. Naime, u planu je saradnja sa Planinarskim klubom “Tara“ iz Bajine Bašte i obuka aktivnih članova kluba da prepoznaju takve nelegalne aktivnosti te da odgovarajućim načinom reaguju na njih. Radiće se i na povećanju bezbednosti posetilaca zaštićenih područja stvaranjem uslova za uspostavljanje održivog sistema uređenja, održavanja i korišćenja planinarskih staza.

Šumovita prostranstva planine Tare, foto S.Jovičić

U Nacionalnom parku ‘Tara“ dodaju da će se u saradnji sa “Pećinskim parkom Grabovača“ raditi na popularizaciji i vrednovanju geonasleđa, kao i njegovoj zaštiti. Projekat “MOST“ sprovodi se u okviru programa za zaštićena područja regiona Dinarida koji finansira švedska agencija SIDA, a ostvarivaće se tokom ove godine.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.