Stih za večnost dletom isklesan: Održan omaž Niki Nikoli Stojiću

Čačak – Manifestacija „Štampana reč 2020ˮ završena je programom „Stih za večnost dletom isklesanˮ koji je bio posvećen preminulom Niki Nikoli Stojiću (1930–2020). Omaž jednom od najistaknutijih stvaralaca Dragačeva koji je godinama bdio nad kulturnim i društvenim životom svog rodnog kraja održan je u sredu, 28. aprila u Gradskoj biblioteci Čačak. O Niki Stojiću govorili su književnik Joviša Slavković i profesor Neda Punoševac.


Nika Nikola Stojić se angažovao u gradnji škola, muzeja, domova kulture, zaštiti crkava, manastira i očuvanju starih grobalja čime je obogatio duhovni kapital Dragačeva. Bio je priznati profesor i dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, među kojima se posebno ističe Vukova nagrada. Sarađivao je sa mnogim kulturnim i naučnim ustanovama i institucijama. Poznat je kao pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, kao jedan od osnivača Raspevanog Dragačeva, zatim Sabora tkalja u Donjem Dupcu, kao i Ekološkog društva Dragačeva. Bio je saradnik u časopisima i novinama, kao i recenzent mnogih knjiga. Autor je nekoliko spomen-obeležja, bio je član Udruženja književnika Srbije, Vukove zadužbine i Udruženja publicista. Takođe je i nosilac Ordena rada sa zlatnim vencem. Jedan je od osnivača Dragačevskog sabora trubača, najveće trubačke manifestacije na svetu. Iza Nike Stojića ostao je plodan sakupljački rad. Četvrt veka je iščitavao epitafe sa nadgrobnih spomenika i krajputaša. Sakupio je više od 1000 narodnih pesama, legendi, poslovica i umotvorina iz žive narodne reči. Od 1974. godine bavio se vajanjem i skulpturom. Izlagao je samostalno i kolektivno, u zemlji i inostranstvu.

Joviša Slavković se veoma emotivno osvrnuo na zajedničko provedeno vreme sa Nikom Stojićem sa kojim je proveo više od pola veka zajedno, kao prijatelj i saradnik. Profesorka Neda Punoševac je dugo bila saradnik i prijatelj Nike Stojića, pa se rado prisetila anegdota i njihovih razgovora. „Od Nikole sam mnoge stvari naučila i usvojila. Zaista sam volela kada svratim u našu gučku biblioteku i tamo ugledam čika Nikolu. Onda kreće razgovor. Nikola nam priča o staroj Guči, o zaboravljenim Gučanima, o detinjstvu, nestašlucima, o muzici, o ratovima, o ocu Soluncu, o druženju sa trubačima, o unuci Ani. U ime njegovih Dragačevaca, mogu da kažem da smo ponosni što smo ga imali i zahvalni na svemu što je uradio za naše Dragačevo.”

Publika je imala priliku da u vitrinama pogleda postavku knjiga i plakata koju je za ovu priliku pripremila bibliotekar Marina Belić, kao i drvenih skulptura urađenih prepoznatljivim stilom samoukog, ali veoma posvećenog Nike Stojića. U programu su učestvovali učenici Srednje škole „Dragačevo” iz Guče Vanja Obradović i Veljko Čakarević i učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković” Milica Lišančić i Strahinja Stojić.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *