Stihom iznutra – iz nastavničkog u pesnički svet

Čačak- Poetskim programom „Stihom iznutra”, u okviru 55. Disovih svečanosti, u sredu 28. marta, predstavili su se nastavnici koji pišu pesme.

U organizaciji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, u punoj sali Regionalnog centra u Čačku, publika je uživala slušajući kazivanje stihova nastavnika-pesnika: Aleksandre Mišić, Ane Totović, Bogdana Paunovića, Nataše Turuntaš, Bojane Kulidžan Gromović, Katarine Jevtić, Jasmine Dostanić, Mirjane Ranković Matović, Desimira Paunovića i Jelene Kenić. Sanja Raščanin i Milica Bijelić su bile online gošće.

Program je vodila Danijela Kovačević Mikić, koja je na početku upoznala publiku sa biografijama učesnika ističući da su oni uvek bili velika podrška kada je u pitanju manifestacija Disovo proleće, kao članovi žirija za izbor najboljih literarnih radova i fotografija, ili kao pažljiva i posvećena publika. Ipak, zahvaljujući Gradskoj biblioteci i Odboru 55. Disovog proleća, nastavnici su po prvi put imali svoj, celovečernji program, stajali isped publike i govorili odabrane pesme.

Moderatorka programa dodala je da posebno raduje činjenica, da su se među prijavljenim učesnicima našle kolege u penziji koji su ceo radni vek posvetili obrazovanju dece, ali i mladi nastavnici koji su tek počeli da krče svoj profesionalni put.

„Poezija koju pišu nastavnici nastaje iz jauka razmišljanja i iz pištanja srca, ona je esencija našeg života i ona, kao prirodni ceđeni sok za malo traži mnogo. Ako je nastavnik ličnost koja ima i znanje, etički kodeks i harizmu, ali i strast za čitanje i stvaralački impuls za pisanje, onda nemam dilemu da će takav nastavnik ostaviti neizbrisiv trag na svojim učenicima”, rekla je Danijela Kovačević Mikić.

Drugi krug čitanja poezije otpočeo je zanimljivim razgovorom u kome su učesnici na inspirativna pitanja moderatorke odgovarali pokazujući i drugačiju poetsku i umetničku stranu ličnosti. Na kraju večeri publika je čula još po jednu pesmu: ljubavnu, satiričnu, elegičnu, haiku…

Pesme učesnika poetskog programa „Stihom iznutra“ biće objavljene u elektronskom biltenu na sajtu Regionalnog centra Čačka do kraja 55. Disovog proleća.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.