STO HILJADA PUTA DOBRODOŠLI U DABLIN

Sto hiljada puta dobrodošli u Dablin

Svetski kongres bibliotekara i informacionih stručnjaka održan je 87. put u Dablinu, u periodu od 24. do 29. jula ove godine, a u organizaciji Međunarodne asocijacije bibliotečkih udruženja i institucija (World Library and Information Congress, International Association of Library Associations and Institutions) i nacionalnog udruženja bibliotekara Republike Irske. Moto tradicionalnog irskog dočeka bio je „Sto hiljada puta dobrodošli!ˮ (Céad Míle Fáilte – a Hundred Thousand Welcomes!). Nakon dve godine sprečenosti fizičkog okupljanja bibliotekara, zbog ograničenja uslovljenih pandemijom, više od dve hiljade registrovanih učesnika sastalo se u prestonici Irske, da u okviru osnovne teme kongresa „Inspiriši, angažuj, omogući, povežiˮ, podeli najnovija saznanja, trendove i primere dobre prakse na najznačajnijem svetskom bibliotečkom kongresu.
Iz Srbije je ove godine učestvovalo desetak bibliotečkih stručnjaka iz nacionalnih, specijalnih i javnih biblioteka, među kojima je bio i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Disˮ u Čačku i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije. Njegov boravak bio je posvećen većem broju dogovorenih aktivnosti i učešća na sesijama i sastancima sa kolegama iz celog sveta, kao i prezentaciji postera o novim projektima Biblioteke u Čačku.
U nedelju, 24. jula na poziv organizatora učestvovao je na radionici o elektronskim knjigama „WLIC IFLA Ebooks satellite workshopˮ, a koju je IFLA organizovala u prostoru Gradske biblioteke u Dablinu. Tom prilikom Trifunović je prikazao stanje e-knjiga na tržištu Srbije i upotrebu e-knjiga u javnim bibliotekama.
Kao učesnik Kongresa pratio je svečano otvaranje i druge sesije o aktuelnim temama iz svetske prakse. Na poster-sesiji, koja je održana 27. i 28. jula, predstavljen je i poster iz Čačka. Dr Bogdan Trifunović je na njemu prikazao tri projekta Gradske biblioteke koji su unapređeni ili razvijeni tokom perioda zatvaranja i restrikcija izazvanih Covid-19 pandemijom. Tema postera je bila „Empowering Readers in Uncertain Times: Enabling and Improving Online Access to Collections and Services at the Čačak Public Libraryˮ. On je zainteresovanim kolegama, iz većeg broja zemalja, predstavio detalje o unapređenoj Digitalnoj biblioteci Čačak, projektu „Bukmarkerˮ i projektu „Vremenska linija 1991‒2015ˮ, naglasivši da su ova tri projekta slobodno dostupna svima putem interneta.
Na poziv IFLA organizacije u sredu, 27. jula direktor čačanske Biblioteke je sa drugim predstavnicima nacionalnih bibliotečkih udruženja učestvovao na IFLA specijalnoj sesiji o e-knjigama, inače on je bio jedini učesnik koji je pozvan da govori, a da ne pripada državama članicama Evropske unije. Na toj sesiji se razgovaralo o stvaranju interesne grupe pod pokroviteljstvom IFLA-e koja će se baviti zagovaranjem za povoljnije uslove pozajmice elektronskih i audio-knjiga u bibliotekama, naročito evropskim.
Pored poseta većem broju kulturnih institucija, uključujući jednu od najlepših biblioteka na svetu – Staru biblioteku Triniti koledža u Dablinu, dr Bogdan Trifunović je uspeo da obezbedi i prijem u dablinskoj Biblioteci „Čester Bitiˮ. U ovoj ustanovi se čuva poznato Nikoljsko jevanđelje, rukopisna knjiga iz 14. veka koju je Vuk Karadžić pronašao 1820. godine u manastiru Nikolje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. To je bila retka, ali izuzetna prilika da se u čitaonici Biblioteke „Čester Bitiˮ pregleda vredna rukopisna knjiga i da se sa stručnjacima ove ustanove razgovara o mogućnosti da se Nikoljsko jevanđelje izloži u Čačku, u 2023. godini.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *