STOJAN KAČAR KALE

Stojan Kačar rođen je 8. maja 1941. u Foči gde mu je otac tada radio ka državni službenik. Svega 20 dana po njegovom rođenju otišli su u Srbiju i nastanili su se u Čačku, gde je Stojan završio osnovnu i srednju šumarsku školu, potom i Višu voćarsku, a zatim Poljoprivredni fakultet u Zemunu. Otac mu je posle Drugog svetskog rata radio u Čačku, gde je bio šef u Upravi prihoda.

Kao i većina Palilulaca iz Čačka i Stojan Kačar voleo je druženje i sport. Već u osnovnoj školi počeo je da se bavi gimnastikom gde postaje juniorski reprezentativac države. Vežbali su u Sokolani.Kao vrlo talentovan učestvovao je na Spartakijadi u Berlinu 1957.godine. Leti je sa drugovima nosio džakove sa brašnom u čačanskom preduzeću „Žitopromet” i tako zarađivao za džeparac. . Bavio se i atletikom i skakao je u vis.

Košarku je počeo da aktivno igra 1959. na poziv trenera Borca Bola Denića, koji je zimi svoje igrače trenirao u čačanskoj Sokolani. U Borcu je igrao četiri sezone (1959-1962) u vreme kada je klub imao nekoliko neuspešnih pokušaja da se kvalifikuje u Prvu jugoslovensku ligu. Iz Čačka odlazi u OKK Beograd (1962). Ekipu, u kojoj je prva zvezda bio Radivoje Korać, napustio je jer su ga zamenili neposredno pred jednu utakmicu na turniru i gradu Vijaređo u Italiji. Seo je u voz bez karte, novca i pasoša i uz mnogo sreće doputovao do Beograda.

Potom je igrao odbojku za Jedinstvo iz Stare Pazove (1964) isa njima osvaja prvenstvo Jugoslavije.

Po okončanju služenja vojnog roka vratio se u Beograd i zaposlio u Instituti za zaštitu zemljišta u Topčideru i upisao postdiplomske studije. Na poziv košarkaša iz Čačka dolazi u KK Železničar u kome igra pet sezona (1967-1971). Bilo je to vreme kada su svoje karijere završavali Miodrag Marjanović i Tomislav Đelošević Ćamila, a započinjao Dragan Kićanović. Železničar je tada uspeo i da se kvalifikuje za Drugu saveznu košarkašku ligu.

Stojan Kačar je po dolasku iz Beograda u Čačak 1967. najpre radio kao novinar-reporter u „Radio Čačku” (emisije o selu), potom u PIK „Čačku”, gde je od 1968. postao tehnički direktor hidro-sistema za navodnjavanje. Vozio je i motor, ne samo zbog sporta već i prirode posla. Posle jednog pada slomio je nogu, tako da je 1971. prekinuo aktivno igranje košarkom. Međutim, i posle završetka igračke karijere ostao je vezan za košarku i čačanske klubove. U sezoni 1983/1984 bio je tehniko Borca i prvi pomoćnik Slobodanu Koprivici.Idući svojim osnovnim poslom u Prijepolje,primetio je jednog visokog momka(Vlade Divac),raspitao se o njemu kod prijatelja,stupio u kontakt sa njegovim ocem i u dogovoru sa Koprivicom ga dovodi u Borac na probu gde provodi deset dana.Conja napušta Borac i preuzima kraljevačku Slogu koja je te jeseni ušla uPrvu saveznu ligu.Glavni rukovodilac Borca je za tog momka rekao da,,se ispod njega ni novine ne mogu podvući kad skoči“ i momak od 212cm odlazi u Slogu iz Kraljeva kod Conje.O karijeri Vlada Divca se sve zna,tako da je ispalo da je taj promašaj o selektovanju igrača najveći u istoriji Borca.

Kačar je najveći deo života proveo u Čačku, u kome su pedesetih i šezdesetih godina pored košarkaških utakmica glavna zabava bile igranke, posebno one na „Želovom” terenu. Svirala se zabavna muzika, a Stojan je umeo da svira i bubnjeve. Na jednoj zabavi je upoznao i svoju buduću suprugu Milenu Glintić (1941). Ona je završila medicinski fakultet, specijalizirala pedijatriju i bila je načelnik Dečjeg dispanzera u Čačku.

Stojan i Milena Kačar dobili su dve ćerke. Aleksandra (1968) se u mladosti bavila karateom, završila je medicinski fakultet, specijalizirala neurofiziologiju i radi na Neurološkoj klinici u Beogradu. Predsednica je Udruženja za kliničku neurofiziologiju Srbije. Ima ćerku Sofiju. Katarina Kačar (1973) u mladosti se bavila košarkom u Železničaru, završila je medicinu, specijalizirala neuroradiologiju, radila u mnogim beogradskim klinikama, objavila niz naučnih radova. Trenutno radi u Kuvajtu

Tekst…Duško Radišić Lejča

Foto:Arhiv

Tekst je u okviru medijskog projekta,,Čačak sinonim za košarku 2″.

,,Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *