Stopića pećina postigla apsolutni rekord posećenosti

Zlatibor – Stopića pećina na području zlatiborskog sela Rožanstva, najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, imala je od početka ove godine do polovine septembra više od 100.000 posetilaca. To je apsolutni rekord u posećenosti ove pećine od njenog otvaranja.

Nove staze kroz Stopića pecinu

Podsećamo da je tokom 2019. godine Stopića pećinu posetilo ukupno 90.600 posetilaca, što je bio dotadašnji godišnji rekord. A sada za nepunu godinu, u devet proteklih meseci nepovoljnih za turizam zbog pandemije, zabeležen je još veći broj poseta.

Turistička organizacija Zlatibor ulaže stalne napore da Stopića pećina bude sve uređenija, ulažući znatna sredstva u infrastrukturu pećine i na zaštićenom području, kao i u promociju ovog izuzetnog turističkog lokaliteta. Tokom ove godine proširena je sa oko 80 metara novih uređenih staza uz atraktivne bigrene kade, duboke i do 7,5 metara.

Prošireni deo raspolaže bogatim pećinskim ukrasima što pećinu čini još izazovnijom i interesantnijom za obilazak. Urađena je i podvodna rasveta, kao i rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini. Sve ta ulaganja doprinose da gosti koji su već posetili ovaj speleološki objekat ovde ponovo rado dolaze.

Kao što se zna, zaštitni znak Stopića pećine predstavljaju bigrene kade, neobična udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim rumenkastim naborima u kojima se nakupi voda i kaskadno preliva stvarajući slapove. Tu su i vodopad „Izvor života“, bigreni tobogan, „džinovski lonci“, dugure i druge atrakcije.

Za posetu pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i prosvetne i naučno-istraživačke ustanove, kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici obavljaju istraživanja u njoj.

Stopića pećina može se posetiti svakog dana, sadašnje radno vreme je od 9:30 do 18:00 sati.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *