Štrajk, od danas u školama skraćeni časovi

Četiri prosvetna sindikata odlučila su da radikalizuju štrajk jer im nije ispunjen zahtev da svi prosvetari s fakultetskom diplomom budu raspoređeni u devetu platnu grupu

U MNOGIM školama širom Srbije časovi će od danas biti skraćeni na 30 minuta. Četiri prosvetna sindikata odlučila su da radikalizuju štrajk jer im nije ispunjen zahtev da svi prosvetari s fakultetskom diplomom budu raspoređeni u devetu platnu grupu. U prethodnom periodu časove su skraćivali jednom nedeljno. Očekuju da se u štrajk uključe zaposleni u oko 1.000 škola.

U škole koje štrajkuju, sindikati računaju i one u kojima samo deo kolektiva časove skraćuje na pola sata. Tvrde kako nisu čekali početak školske godine da bi protest bio vidljiviji i da bi vršili veći pritisak, već se samo vremenski poklopio početak škole s finalnom fazom izrade pravilnika o platnim razredima u javnom sektoru, koji treba da stupi na snagu od Nove godine. Prvobitno, nastavnici su bili raspoređeni u osmu grupu, a u višu, devetu samo oni koji imaju pedagoška zvanja ili rade u otežanim uslovima. Tokom pregovora, sindikati su izdejstvovali da se svi koji imaju razredno starešinstvo prebace u prvi razred devete platne grupe, što garantuje neznatno veću platu, ali bolju mogućnost napredovanja i rasta zarade.

Tako je sada u devetoj grupi oko 1.000 nastavnika sa pedagoškim zvanjima ili radnim mestom u otežanim uslovima i još 37.000 razrednih starešina. U trećem razredu osme grupe ostalo je oko 27.000 nastavnika. Zajednički zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije, NSPR „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti je da se svi prosvetni radnici prebace u devetu platnu grupu.

Pregovori prosvetara sa predstavnicima ministarstava prosvete i finansija nastaviće se ove nedelje.

NEPLANIRAN ODMOR

UČENICI u školama koje štrajkuju imaće časove od po pola sata. Preostalih 15 minuta svakog časa u nekim školama deca će imati odmor, dok u drugima kažu da će nastavnici ostati sa đacima u učionici, ali to vreme neće iskoristiti za nastavu, već samo da deca budu pod nadzorom, da im se nešto ne dogodi.

Večernje novosti

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.