STRUČNI SKUP BIBLIOTEKARA ZLATIBORSKOG OKRUGA

Стручни библиотечко-информациони рад у школској библиотеци

Школски библиотекари Златиборског округа присуствовали су крајем децембра 2021. г . акредитованом стручном семинару „Стручни библиотечко-информациони рад у школској библиотеци – вођење библиотечке статистике у складу са националном законском регулативом и међународним ИСО стандардима за библиотечку статистику – техничка обука за коришћење нове on-line апликације МБС“. Семинар је организовала Матична служба Народне библиотеке Ужице у сарадњи са Друштвом школских библиотекара Србије уз подршку Министарства културе РС.

Семинар је организован у Народној библиотеци Ужице ради унапређивања стручног рада школских библиотекара, а реализатори су били Марина Митрић (Народна библиотека Србије), Наташа Антонијевић (НБ „Стефан Првовенчани“ Краљево) и Илија Смиљанић (Народна библиотека Ужице).

Централна тема семинара је била нова онлајн база МБС (Мрежа библиотека Србије). Предавачи су на практичним примерима показали како се она користи и како индивидуално попунити извештај о библиотечко-информационом пословању с обзиром на то да библиотекари из јавних, специјалних и школских библиотека, током рада у бази, наилазе на многе потешкоће, недоумице око садржаја или техничке проблеме.

Народна библиотека Србије је креирала нову МБС базу у којој ће се, од 2020. године, уносити подаци о раду свих библиотека на територији Србије. База је смештена на серверима НБС и попуњава се онлајн. До сада су библиотеке Упитнике о библиотечком пословању за претходну годину попуњавале и слале својим матичним библиотекама. Сада све врсте библиотека директно у базу уносе тражене податке и тако прослеђују Извештај о библиотечком пословању.

Највећи проблеми у функционисању школских библиотека – недовољан простор, стара библиотечка опрема, аутоматизација библиотечког пословања, а посебно честа промена библиотечког кадра, тј. смештање технолошких вишкова у школске библиотеке изискују решавање ових проблема, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја“, навела је Мирјана Радовановић Пејовић, председница Друштва школских библиотекара Србије.

М. Р. Пејовић, А. Дуковић

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *