Sud vratio Brozov spomenik pred odbornike

Skupština Užica treba ponovo da odlučuje o vraćanju Titovog spomenika na Trg partizana

Spomenik Josipu Brozu sklonjen sa Trga partizana pre četvrt veka (Foto S. Jovičić)

Užice – Spomenik Josipu Brozu Titu, pre četvrt veka sklonjen s gradskog Trga partizana iza zgrade užičkog muzeja, ni sada ne da mira vlasti u ovom gradu. Opet će, kako stvari stoje, o njegovoj sudbini odlučivati odbornici Skupštine grada. Iako je pre četiri godine, kad je lokalni parlament odbio da usvoji inicijativu o vraćanju bronzanog Broza na Trg partizana koju je tada potpisalo više hiljada Užičana vladalo uverenje da je na to pitanje konačno stavljena tačka.

No Upravni sud je po žalbi pokretača pomenute inicijative utvrdio nepravilnosti u tom skupštinskom postupku 2013. godine, pa vratio Skupštini grada Užica predmet na ponovno odlučivanje. Šta će sada Užice s Titom, po kome se četiri i po decenije grad nekad nazivao, tek treba videti.

Odavno je među užičkim članovima Subnora živa priča da spomenik Brozu, od pogleda sklonjen iza muzejske zgrade, treba vratiti na Trg partizana gde je stajao od 1961. do 1991. godine. Imali su borci podršku dela građana za tu nameru, ali i mnoge protivnike, jer su Užičani podeljeni oko ovog pitanja. Zato je Subnor, na čelu Inicijativnog odbora Građanske inicijative Užica za vraćanje spomenika Josipa Broza Tita na Trg partizana, 2013. organizovao referendum za prikupljanje potpisa građana i 4.477 Užičana je tada potpisima podržalo inicijativu. Od tog broja, stručna služba Skupštine grada je verifikovala 4.044 potpisa.

Sastala se potom (24. decembra 2013. godine) Skupština grada da se izjasni o inicijativi, pa je, uprkos tolikim potpisima, većinom odborničkih glasova odbila predlog da se Titov spomenik vrati na trg. Po dobijanju takvog odgovora, u Inicijativnom odboru pomenute Građanske inicijative Užica odlučili su da se žale sudu: u februaru 2014. podneli su žalbu Upravnom sudu Srbije u Beogradu. Presudu su primili krajem prošle godine, posle dve godine i 10 meseci.

– U presudi je jasno naznačeno da se predmet vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje. Zakonski rok za postupanje po presudi tužene Skupštine grada Užica bio je 30 odnosno 60 dana. Taj rok je davno istekao. U presudi je obavezana Skupština grada da u roku od 15 dana Inicijativnom odboru kao tužiocu plati troškove upravnog postupka od 17.870 dinara, što nije učinjeno – navodi punomoćnik tog inicijativnog odbora advokat Milisav Kurmazović i dodaje da je odbor bio prinuđen da pokrene postupak prinudne naplate, zbog čega su bespotrebno naplaćeni dodatni troškovi (6.870 dinara). Na kraju, Skupština grada je izjavila žalbu u izvršnom postupku, koja je odbijena rešenjem Višeg suda u Užicu maja ove godine.

Da se slučaj kako-tako razreši, juče je u sali Gradske kuće predsednik Skupštine grada Branislav Mitrović održao sastanak sa delegacijom pokretača inicijative: trojicom predstavnika užičkog Subnora i punomoćnikom Kurmazovićem. Pitali smo Mitrovića šta će gradska vlast dalje preduzeti oko Titovog spomenika:

– Videćemo kakvi će biti naši sledeći koraci. Ispoštovaćemo odluku suda, ne bežimo od te rasprave u skupštini. Ipak treba reći da je sud ovo vratio iz proceduralnih razloga, jer se na toj sednici skupštine nije glasalo o inicijativi za vraćanje spomenika, već o suprotnom predlogu DSS-a da se Brozov spomenik ne vraća na trg. Sada postoji stav rukovodstva grada, muzeja i značajnog dela javnosti da bi bilo dobro Titov spomenik izvući iza muzeja na vidno mesto između dve muzejske zgrade. To rešenje nudimo i pokretačima inicijative, a ako ga ne prihvataju onda neka sudbina Titovog spomenika ponovo ide na skupštinu – objasnio nam je Mitrović.

Što se tiče daljih namera Inicijativnog odbora Građanske inicijative Užica, oni su u svom saopštenju istakli da će pratiti rad i obaveze Skupštine grada u izvršenju presude Upravnog suda. Uz to, obaveštavaju svih 4.477 građana koji su potpisnici inicijative da će odbor u narednom periodu „preduzimati građanske i demokratske aktivnosti u cilju ukazivanja važnosti očuvanja spomeničke arhitekture u ovom gradu, među kojima je prvo utvrđivanje Trga partizana za nepokretno kulturno dobro, a u okviru toga je nezaobilazni segment vraćanje spomenika J. B. Tita na Trg partizana”…

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *