Svi smo „viđeni za Ivanjicu“

I dok cela Srbija liči na Nušićijadu, jedna čaršija svake godine nekoliko dana posvećuje velikom Nušiću. Jedna varoš, smeštena između planina Golije i Javora, izgleda, jedino ima razlog da slavi Nušića, čija Gospođa ministarka, najstrašnije pripreti zetu rečima: “Viđen si za Ivanjicu!”

"U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, neko gledati pozorišni komad u životu." B. Nušić
„U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, neko gledati pozorišni komad u životu.“ B. Nušić

“Lakše je biti ministar no berberin. Berberin, prvo, mora znati brijati, a drugo, mora paziti da koga ne poseče, a ministar niti mora znati brijati niti mora paziti hoće li koga poseći, jer, i ako poseče, nije kriv.” (Branislav Nušić)

Da li je najdugovečniji Srbin Branislav Nušić? Da li na njegov 150. rođendan imamo utisak da je tu, i da gleda svoje drame koje se uživo dešavaju ? Da li se oseća življim nego ikada? Vreme kao da stoji, samo je drugačija moda i ishrana. Ni sam Nušić ne bi imao šta da doda u svoje tekstove.

I dok cela Srbija liči na Nušićijadu, jedna čaršija svake godine nekoliko dana posvećuje velikom Nušiću. Jedna varoš, smeštena između planina Golije i Javora, izgleda, jedino ima razlog da slavi velikog Nušića, koji je sasvim slučajno svojoj gospođi ministarki, stavio u usta pretnju izgnanstvom, ne tako dragom zetu: “Viđen si za Ivanjicu!”

Nije znao da li je Ivanjica na istoku ili na severu? Nije znao kakav narod tamo živi i da li živi? Nije znao i slutio da će ga posle jednog veka, ta varoš slaviti i da će mu gradonačelnik, bez izbora, a sa osmehom na licu, predavati ključeve grada na nekoliko dana. Nije ni slutio da će biti u situaciji i da proglasi jedan jedini neprikosnoveni zakon – ukidanje fajronta u svim kafanama, pod uslovom da su svi nasmejani i veseli.

Nušićijada se kao “praznik humora i veselja” u Ivanjici, održavao krajem avgusta, od 1968. do 1972. Godine. Nakon gotovo četiri decenije, udruženje KUDES (inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije), je obnovilo najveći festival humora i od 2008. godine, Nušićijada u Ivanjici postaje najlepša kulturna manifestacija u Srbiji, koja okuplja desetine hiljada ljubitelja humora.

Tokom vladavine Branislava Nušića, neizostavna je fudbalska utakmica, “Više od igre”, kao u istoimenoj Šotrinoj seriji, snimanoj upravo u ovoj varoši. Defile mladih i starih, odevenih u kostime Nušićevog vremena, daje pečat najduhovitijoj manifestaciji u Srbiji. Slučajni prolaznici na trenutak pomisle da su se nekim čudom našli u vremeplovu građanske Srbije. Dame obučene u duge haljine, uzane u gornjem delu, a srcolikog oblika preko grudi ili u bele svilene košulje od srpskog platna i duge široke suknje. Oko struka ukrašene dugim svilenim maramama, a oko vrata nakitom, biserima i dukatima, a u ruci lepeza ili suncobran, a na glavama najlepši šeširi. Muškarci obučeni u frakove i bele košulje sa mašnama i neizostavnim cilindrom.

Varoš Ivanjica uvek krajem avgusta slavi velikog Nušića. Svi ugostiteljski objekti oblače ruho kafana sa starogradskom muzikom, cela ulica dobija prizvuk i sliku Srbije s kraja 19. i početkom 20. veka, te svi poznati žele da budu viđeni za Ivanjicu. Ove godinu su već bili viđeni: Kemal Monteno, Rada Đuričin, Manjifiko, Njuzovci i Zoran Kesić, Marko Somborac, Petar Božović, Sergej Trifunović, Lepa Lukić, umetnički anasambl “Stanislav Binički”, Jovan Maljoković i mnogi drugi umetnici i zabavljači.
Zasmejavali su okruglo pa na ćoše, i u kafani “Pod trešnjom”, i “Kod sumnjivog lica”, na terasi hotela “Park” kao i na svakom koraku, kako karikaturama, tako osmesima, pesmama, glumom i besedama.

Ako želite i vi da budeti deo Nušićijade – najvećeg praznika humora i veselja i da budete „viđeni za Ivanjicu“, dođite dogodine krajem avgusta, očekuje vas Branislav Nušić, koga tradicionalno glumi Milan Milosavljević, i kao pravi Nušić na pitanje: “Da li se plašite da ćete jednog dana biti zaboravljeni?”, odgovara: “Više se plašim da me nikada neće zaboraviti!”.

Rada Karanac, objavljeno u „KolUMnisti“ 1. IX 2014.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *