TAJNA AROMA JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA

Program „Tajne aroma jakih alkoholnih pića” održan je u sredu, 22. februara u Gradskoj biblioteci Čačak u okviru Manifestacije „Štampana reč 2022”. Tom prilikom predstavljena je monografija „Priručnik za senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića” koja je objavljena u izdanju Naučnog voćarskog društva Srbije. O knjizi, ali i tome kako mali proizvođači mogu praviti još kvalitetnije rakije od voća, koje samim tim postaju konkurentnije na tržištu, govorili su autor knjige prof. dr Ninoslav Nikićević, recenzenti dr Branko Popović i dr Ivan Urošević, kao i dr Nemanja Miletić u ulozi moderatora.

Miletić je delo opisao kao kapitalno, jedinstveno na našem govornom području s obzirom na temeljan pristup temi. Svako poglavlje se, naglasio je on, uz detaljan prikaz procesa valjane konzumacije i procene kvaliteta, bavi određenom vrstom alkoholnog pića i parametrima koji utiču na njegov kvalitet.

Jedan od recenzenata, dr Branko Popović, osvrnuo se na simboliku održavanja promocije knjige u Gradskoj biblioteci Čačak ističući da su mnoga književna dela stvorena iz nadahnuća vinom, a da je Fokner kao ljubitelj žestine, proces destilacije čak smatrao početkom civilizacije. Podsetivši zatim na slavne boeme među američkim i ruskim piscima, ali i ovdašnjim poput Đure Jakšića i Disa, anegdotski je podvukao vezu između stvaralaštva i alkoholnih pića.

Ističući kvalitet monografije i njenu upotrebnu vrednost dr Ivan Urošević je u recenziji, između ostalog pribeležio „za one koji uz kapljicu pića žele da dokuče tradiciju, dožive zemlju i sunce, osete trud proizvođača i pre svega da sa bliskim prijateljima, pa i sami, uživaju u kvalitetu koji određuje geografsko poreklo, karakteristična regionalna sirovina ili neko jedinstveno tehnološko rešenje, Priručnik predstavlja jedinstveni vodič za putovanje kroz univerzum mirisa i ukusa jakih alkoholnih pića”.

Urošević je i opisao kako izgleda komisijsko senzorno ocenjivanje, uz napomenu da jedino ljudska čula mogu ostvariti pravu procenu i da uz adekvatnu edukaciju, vežbu i savete stručnjaka može se postati dobar ocenjivač.

Autor Ninoslav Nikićević prvi je u Srbiji stekao doktorat iz oblasti jakih alkoholnih pića, a jedini u svetu odbranio disertaciju na temu izučavanja aromatskog kompleksa rakije šljivovice proizvedene od sorte požegača. Sa posetiocima programa podelio je dugogodišnje iskustvo učenja tehnologije i razvijanja veštine analize čulima. Njegova knjiga tekstualno navodi šta se može očekivati, a šta tražiti u rakijama koje želimo da opišemo i ocenimo.

Zaključeno je kako jedini način da hedonistički pristup alkoholnim pićima, a uz njega i kvalitet rakije, podignemo na viši nivo, jeste da kao konzumenti postanemo dovoljno edukovani. To će, složili su se učesnici programa, ovom „nacionalnom blagu” obezbediti bolje mesto među plemenitim pićima.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *