Tara čeka turiste

Planina Tara. – Naša najšumovitija planina, pluća Srbije kako nazivaju Taru, uzda se u taj svoj adut u predstojećem otvaranju prema turistima. Čista i zdrava, kažu ovde, idealna je da ljubitelji odmora u prirodi posle dužeg boravka u kućama zbog pandemije sada u šetnjama dugim uređenim stazama udahnu punim plućima i brzo povrate snagu. Tara nije prenaseljena kao druge turističke planine, svuda je zelenilo po nepreglednim prostranstvima, a impresivni pogledi sa uređenih vidikovaca sežu do Drine i drugih vodotokova.

Planina Tara, foto: Nenad Marić

Za predstojeću sezonu ovde su spremni kilometri novih planinarskih staza, mnoštvo postavljenih putokaza kao i nove planinarske mape. Taj poduhvat plod je saradnje Nacionalnog parka “Tara“ i Planinarskog kluba “Tara“ uz podršku dva ministarstva: turizma i poljoprivrede, sproveden poslednjih godina. Ovdašnji planinari su uporedo sa obeležavanjem staza radili i na njihovoj digitalizaciji uz postavljanje stranica sa tehničkim podacima staze, mapom, visinskim profilom i linkom za preuzimanje GPS tačaka. Planinarski klub zainteresovanim obezbeđuje licencirane planinarske vodiče za različite kategorije pešačkih staza.

Planina Tara, pogled na Zaovinsko jezero, foto: Nenad Marić

Među mlađim posetiocima Tare ima poklonika avanturističkih kvad tura, vožnje kvadom (novi CF force 600) po ovim atraktivnim terenima. Ovde im je na raspolaganju duga kvad tura od restorana “Kurta“ na Kaluđerskim barama preko vidikovca Crnjeskovo ispod Manastirskih stanova, malog jezera Jarevac, Račanske Šljivovice, vidikovca Sokolarica s pogledom na kanjon reke Rače sve do vidikovca Osluša kod Mitrovca odakle se vidik širi prema reci Drini i bosanskim planinama.

Upečatljiv je i kanjoning rekom Račom do termalnog izvora Lađevac, posmatranje mrkih medveda iz osmatračnice u nacionalnom parku, jahanje konja u ergeli Konjičkog kluba “Dora“, posmatranje i prihrana divokoza, te niz drugih jedinstvenih sadržaja koji su u ponudi.

Pogled s jednog vidikovca planine Tare, foto: Nenad Marić

Na Tari, kao što se zna, ima dovoljno privatnog i hotelskog smeštaja, sve se to polako priprema i zahuktava za letnju sezonu u kojoj se, uprkos svemu, nadaju solidnoj turističkoj poseti.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *