Turiste putevi vodili u ivanjička sela

Ivanjica – „Imajući u vidu da je pandemija kovida 19 nanela nesagledive posledice turizmu na globalnom nivou, možemo reći da je domaći turizam doživeo možda svoje najbolje trenutke’’. To ističu u Turističkoj organizaciji Ivanjice, dodajući da je ivanjički kraj bio posećen više nego prethodnih godina, naročito kada je u pitanju smeštaj u seoskim turističkim domaćinstvima, apartmanima i kućama u domaćoj radinosti.

Jezero Nebeska suza

Popunjenost u vilama i apartmanima u ivanjičkim selima bila je skoro stoprocentna. Takođe, poseta hotelima u Katićima i Kušićima je prevazišla očekivanja. Ne može se reći da je poseta hotelima u Ivanjici bila dobra, s tim što se u poslednje vreme značajno popravila.

Mučanj planina

Mnogim zanimljivostima i prirodnim retkostima raspolaže ovaj kraj. Ovde su uglavnom planinski predeli, s mirisnim prostranstvima, čistim vodama i opojnim vazduhom. Ivanjička varoš, sa izvanrednim klimatskim uslovima, još je pre Drugog svetskog rata počela organizovano bavljenje turizmom, a prva kod nas je status vazdušne banje ozvaničila 2000. godine. Planinski biser Goliju Unesko je 2001. proglasio prvim rezervatom biosfere u našoj zemlji, jedinstvenom ekološkom zonom.

Daićko jezero

 

Zip line

Te vrednosti turisti nisu zaboravili ovog leta, s tim što su otkrivali i lokalitete ovog kraja koji prethodnih godinama nisu bili toliko posećeni. Privlačila ih je Hadži Prodanova pećina, sedam kilometara udaljena od Ivanjice prema Guči, kao i adrenalinska zip-lajn staza u blizini te pećine. Nekima je interesantan bio Rimski most u Kumanici, davno podignut na 17. kilometru od Ivanjice prema Goliji.

Rimski most

Od planina ovog kraja turisti su pohodili Mučanj (30 km od Ivanjice) i na njemu uživali u pogledu sa vidikovca, koji je na nadmorskoj visini od 1.534 metra. Na planini Javor privlačio ih je vidikovac „Crkvine“ u selu Kušići (25 km od Ivanjice). Osobenom prirodnom lepotom mamila su atraktivna Golijska jezera: Dajićko (Tičar) jezero za koje su vezane mnoge legende i predanja (na 1.438 mnv), „Nebeska suza“ na Okruglici koja je gorsko oko Golije (1.450 mnv) i Košaninova jezera (900 mnv). Dragulj Golije su i vodopadi rečice Izubre, sa manjim i većim slapovima, brzacima i kaskadama, poput kakvih prirodnih skulptura.

Izubra slapovi

 

Košaninovo malo jezero

 

Košaninovo veliko jezero

U Turističkoj organizaciji Ivanjica dodaju da su za posetioce ivanjičkog kraja u ovoj sezoni bile atraktivne mnogobrojne obeležene pešačke, planinarske i biciklističke staze.

PressLider

Fotoarhiva TO Ivanjica

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *