U Bajinoj Bašti grade Park ćirilice

Bajina Bašta. – Varoš na Drini, istaknuta po usvajanju Deklaracije o zaštiti ćirilice 2019. u lokalnoj skupštini i održavanju manifestacije “Ćirilična baština“ već treću godinu zaredom, nastavlja da pridaje posebnu pažnju nacionalnom pismu. Ovog puta izgradnjom Parka ćirilice, koga su počeli da grade u centru Bajine Bašte. I to na dan kada je Skupština Srbije usvojila Zakon o očuvanju ćiriličkog pisma, na državni praznik srpskog jedinstva.

Početak radova na izgradnji Parka ćirilice u Bajinoj Bašti, foto portal Drina info

Gradimo park posvećen pismu koje povezuje sve Srbe ma gde živeli i jedan je od ključnih elemenata srpskog nacionalnog identiteta, rečeno je na obeležavanju početka gradnje Parka ćirilice, prvog na ovim prostorima. Tu su za medije govorili predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić i inicijator najvažnijih ovdašnjih aktivnosti u vezi sa ćirilicom odbornik Siniša Spasojević.

Predsednica opštine B.Bašta Vesna Đurić i odbornik Sinisa Spasojevic govore na početku radova na Parku ćirilice, foto portal Drina info

– Počinjemo izgradnju i opremanje parka posvećenog našem nacionalnom pismu, koji će biti završen do kraja godine. Ujedno najavljujemo i ulazak u proceduru otvaranja Muzeja ćirilice, u blizini manastira Rača gde je postojala čuvena Račanska prepisivačka škola. Smatramo da opština Bajina Bašta, koja je proteklih godina najviše učinila na promociji i negovanju ovog pisma, treba da počne gradnju takvog muzeja gde će se proučavati istorijat ćirilice, baviti se njome na naučnoj osnovi i raditi na merama za njeno očuvanje. O tim planovima upoznaćemo nadležno ministarstvo i nadamo se pomoći da u blizini manastira Rača dobijemo nacionalni centar posvećen ćirilici – izjavila je predsednica bajinobaštanske opštine.

Plan budućeg Parka ćirilice u Bajinoj Bašti

O budućem Parku ćirilice, čiji je inicijator zajedno odbornikom Ivanom Markovićem, govorio je Siniša Spasojević. Ovaj park se gradi u centru pored gradskog šetališta, “Cepter hotela Drina“ i starog zdanja “Monopola“. S ciljem da promoviše ćirilicu i potrebu njenog korišćenja u svakoj prilici, ali i postignuća Račanske prepisivačke škole.

– Klupe u parku biće u obliku otvorene knjige sa ispisanim mislima srpskih velikana. U mini amfiteatru mesta za sedenje praviće se u vidu slova ćiriličke tastature. Deo parka namenjen je za najmlađe i, uz brojne sprave za zabavu, na podlozi koja je njima prilagođena biće ispisana slova azbuke. Pored staza u parku postaviće se informativne table koje će posetioce upoznavati sa istorijatom i značajem ćirilice, kao i Račanskom prepisivačkom školom. Biće tu i drugih zanimljivih sadržaja. Rok za završetak Parka ćirilice je pre kraja ove godine, s tim što će se njegov pun sjaj videti s proleća kada dođe do izražaja dekorativno zelenilo i cveće. U to vreme (krajem maja) održava se i “Ćirilična baština“, čiji će deo aktivnosti na otvorenom biti održan u ovom novom ćiriličkom kutku – izjavio je Spasojević, ne krijući zadovoljstvo što je Bajina Bašta prvo mesto na našim prostorima koje dobija park posvećen nacionalnom pismu.

U Bajinoj Bašti (u hotelu Turist) i čorba je ispisana ćirilicom, foto S. Jovičić

Upravo je ovaj odbornik pre dve godine bio autor Deklaracije o zaštiti ćirilice usvojenoj u opštinskoj skupštini, kao i jedan od vodećih organizatora sva tri izdanja “Ćirilične baštine“. Ta manifestacija se pročula i stekla zapažen ugled okupljajući značajne poznavaoce, uz birane programe. Tokom nje najzaslužnijim za negovanje ćirilice dodeljuje se priznanje “Ćirilična darovnica“ (prvi dobitnik je list “Politika“). Mladi su uključeni u te sadržaje ćirilici u čast, a natpisi na majicama mladih volontera “Baštinimo ćirilicu u Bajinoj Bašti“ dovoljno govore.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *